Ponedeljak 31.01.2011.
21:44
Vestionline

Deca diskriminisana na Svetosavskoj akademiji

Ministar prosvete Žarko Obradović govori na Svetosavskoj akademiji
 


"Čarolija" je dobila poziv za učešće na Svetosavskoj akademiji od Ministarstva prosvete i planirano je da deca otpevaju autorsku numeru, a potom učestvuju u izvođenju himne Svetom Savi, rekla je Pat na konferenciji za novinare.

"Međutim, pre himne mališane je neko izveo sa scene, pa su ih na taj način reditelji, organizatori iza scene i RTS diskriminisali", dodala je ona, prenose beogradski mediji.


Pat je istakla da ne krivi nikoga i ne optužuje nacionalnu televiziju, ali da se mora otkriti ko je sklonio mališane sa scene i zbog čega.


Glavni reditelj manifestacije Svetosavska akademija Živorad Ajdačić rekao je da deca iz hora "Čarolija" nisu isterana sa scene, kako je navela Pat.


"U programu Svetosavske akademije, koji je nekoliko dana pre održavanja svečanosti bio poslat organizatorima i učenicima, ne stoji da će hor 'Čarolija' biti na sceni u toku izvođenja završne numere - himne Svetom Savi", rekao je Ajdačić.


"Leontina Pat je to znala", dodao je Ajdačić, ističući da su mališani iz "Čarolije" izvanredno izveli numeru "Svako dete ima pravo" i da nije planirano da budu na sceni kada se izvodila himna.


On je dodao i da scena Centra "Sava" može da primi oko 100 učesnika, a da ih je na svetosavskoj svečanosti bilo više od 300, te da je bilo nemoguće isplanirati da svi budu na sceni u isto vreme.


"Prvu strofu himne peva hor 'Kolibri', na drugu izlazi hor i orkestar RTS-a, a na treću je planirano da izađu autori", rekao je Ajdačić.


Ministarstvo prosvete, koje je organizator događaja, saopštilo je da izražava žaljenje što horu "Čarolija" nije omogućeno da učestvuje u završnici Svetosavske akademije i izvođenju pesme "Uskliknimo s ljubavlju svetitelju Savi".


Iz Ministarstva kažu da će nastojati da utvrde šta je dovelo do toga, jer je upravo to ministarstvo tražilo da "Čarolija" učestvuje u programu i izvođenju himne.

2024 © - Vesti online