Četvrtak 26.05.2011.
12:11
Vestionline

Gde je sve tražen Mladić poslednjih godina?

Izgleda da Ratko Mladić za sada ima bolji dvogled od onih koji ga traže, pa ih pre uoči i skloni se pre nego što ga stignu...
 

2010. godina

Novembar

Ne pišući o prvoj hajci u 2011. godini, poslednja akcija potrage za Mladićem ili informacijama koje bi mogle dovesti do njegovog hapšenja o kojoj je javnost bila obaveštena odigrala se 2. novembra prošle godine u Beogradu i Aranđelovcu, kada je izvršen pretres etno-sela "Bajka" na Bukulji, kod Aranđelovca, istoimenog restorana u Beogradskom izletištu Košutnjak, kao i jednog stambenog objekta u glavnom gradu.


April

U bekstvu od 1996.

Bivši komandant Vojske Republike Srpske, Mladić, nalazi se u bekstvu od kraja 1996. godine. Od tada do danas bilo je više pokušaja njegovog lociranja i hapšenja, ali svi su završeni bez uspeha.

U aprilu prošle godine snage EUFOR-a su na području opštine Han Pijesak, gde je tokom rata bio smešten Glavni štab VRS, sprovele akciju u potrazi za podacima koji bi mogli dovesti do pronalaska generala Mladića.


Februar

U februaru prošle godine policija pretresla kuću Darka Mladića i oduzela više video kaseta, cd-ova, rokovnika, kao i određenu sumu novca. Državni zvaničnici su tada rekli da javnost ubuduće neće obaveštavati o akcijama koje sprovode kako bi Mladića priveli pravdi.

2009. godina


Novembar

Policija je pretresala stanove bliskih saradnika dvojice haških begunaca Mladića i Gorana Hadžića.


Septembar

Za Mladićem se, sudeći po navodima pojedinih medija, tragalo i na području Vojvodine u septembru 2009. godine kada ga je na širem području Novog Sada tražilo više od 50 policijskih specijalaca.

Maj

Vojnici Eufora su i u maju 2009. godine u Bjeljini pretresli stan bivšeg vojnog saradnika Ratka Mladića Rajka Banduke, a u mestu Dijelovi, šest kilometara severozapadno od Bijeljine i kuću Rajkovog rođaka Radoslava Banduke.


Tada je privremeno oduzet značajan deo dokumentacije, kaseta, CD-ova i drugog materijala koji su bili predmet daljih operativnih provera, a koji je korišćen i u daljim akcijama na lociranju i hapšenju haških optuženika.


Februar

Za Mladićem se tragalo i u Republici Srpskoj gde su u februaru 2009. godine pripadnici međunarodnih snaga u Bosni i Hercegovini, Eufor i NATO u istočnom Sarajevu pretresli kuće u kojima žive Mladićeva sestra i snaha Milica Avram i Radinka Mladić, u naseljima Vojkovići i Kasindol.

Njima su tom prilikom oduzete određeni predmeti koje su ustupljeni istražiteljima Haškog tribunala. Bio je to šesti put da vojnici međunarodnih snaga organizuju pretres kuća rodbine najtraženijeg haškog optuženika.

2008. godina


Decembar

Porodična kuća Darka Mladića u Ulici Blagoja Parovića na Banovom brdu pretresana je i početkom decembra 2008. godine, a njen cilj bila je potraga za tragovima, dokazima, materijalima, dokumentima i bilo čime što može da
predstavlja trag koji vodi do Ratka Mladića.

U decembru iste godine akcija potrage za haškim beguncima izvedena je i u aranđelovačkom naselju Kolonija.


Novembar

U potrazi za Mladićem pripadnici policije su u novembru 2008. godine nekoliko sati pretresali porodičnu kuću i pogone fabrike "Vujić-Valjevo" u vlasništvu braće Vujić.

Policija je bila zainteresovana za finansijsko poslovanje kompanije, ali i za lične predmete i dokumenta koja bi mogla uputiti na povezanost porodice Vidoja Vujića, jednog od vlasnika kompanije "Vujić-Valjevo" s Mladićem. Pretres se dovodio u vezu s poslovnom saradnjom firme "Vujić" sa firmom "Impakt" čiji je vlasnik Darko Mladić, sin haškog begunca. 

2007. godina


Oktobar

Iste godine, u oktobru je pretresana i kasarna u Beloj Crkvi, ali Vojska Srbije ni tada nije nikoga uhapsila.


Maj

Vojna policija je u maju 2007. godine pretresla vojni objekat u Deligradskoj ulici u Beogradu, ali je utvrdila da se tamo ne krije ni jedno od lica optuženih pred Haškim tribunalom.

2024 © - Vesti online