Ponedeljak 31.01.2011.
08:21 >> 20:23h
Vestionline

Cvetković uručio odgovore na upitnik EK

Ovoliko odgovora sam predao: Premijer Srbije Mirko Cvetković
 

"Sada je lopta u našem dvorištu. Tačno znamo koje reforme moramo izvršiti, imamo tačno određene rokove i na nama je da to sada uradimo ili ne", kazao je za B92 Cvetković.

On je kazao da je čvrsto ubeđen da Srbija ima snage i mogućnosti da to uradi i da je o reformama koje traži EU potrebno u Srbiji postići politički dogovor iza koga će uslediti i zakonska regulativa koja, kako je naveo, "nije veliki problem".

"Svi dokumenti su pripremljeni samo treba da se postigne politička odluka o tome šta se želi. Ta odluka može da se postigne za jedan dan ili za 11 godina. Sada smo stavljeni u situaciju da sednemo i da te odluke donesemo u roku od nekoliko dana, odnosno do kraja prvog polugodišta ove godine", kazao je Cvetković.

Odgovori na oko 2.500 pitanja, ali i na dodatna pitanja stručne komisije, omogućiće Evropskoj komisiji da da mišljenje da li je Srbija spremna za status kandidata za EU.

File je izjavio da je ovo istorijski dan za Srbiju i ključni korak koji država potencijalni kandidat čini na putu da bi stekla status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Status kandidata doba za Srbiju i region

 

Poslanik u Evropskom parlamentu i izvestilac za Srbiju Jelko Kacin ocenio je danas na seminaru srpskih i slovenačkih stručnjaka u Sloveniji da bi sticanje statusa
kandidata imalo pozitivne posledice ne samo za Srbiju već i za ceo region.

 

Kacin je govoreći o izazovima i zadacima Srbije u narednim mesecima kako bi dobila status kandidata za članstvo u EU, naveo da je želja Unije i Slovenije "da Srbija postane motor zapadnog Balkana".

 

On je, takođe, pohvalio učešće Srba u izborima na Kosmetu "što će omogućiti da Srbi iz enklava postanu deo formalnog dogovora između Beograda i Pristine".

File je na konferenciji za štampu rekao da se očekuje da Srbija, pored rada na Upitniku, rešava i ostale ključne probleme, kao što su saradnja sa Haškim tribunalom, vladavina prava i reforma pravosuđa, borba protiv organizovanog kriminala i korupcije i ispunjavanje Akcionog plana Vlade Srbije.

Pošto je dobiila odgovore na upitnik, Evropska komisija trebalo bi da ih razmotri u roku od četiri do šest nedelja, posle čega će, ako bude potrebno, u februaru ili martu Srbiji uputiti dodatna pitanja kako bi se razjasnili neki od odgovora.


Cvetković je takođe razgovarao i sa predsednikom Evropskog saveta Hermanom van Rompejom koji je pokazao veliko zanimanje za napredak Srbije i celog regiona Zapadnog Balkana na putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

U razgovoru je, kako je preneseno novinarima, takođe bilo reči o mogućnosti da ceo region dobije više novca iz predpristupnih fondova EU za podršku u procesu stabilizacije i približavanja Uniji. Razgovoru Cvetkovića i Van Rompeja prisustvovao je i potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić.


Otklanjanje zamerki

Predsednik srpske Vlade objasnio je da to znači da bi u predviđenim rokovima trebalo otkloniti ključne zamerke i rešiti sva pitanja predviđena akcionim planom, koji je sačinjen na osnovu izveštaja o napretku naše zemlje.


Cvetković je podsetio da je reč o nekoliko ključnih zamerki Brisela, uključujući, pored ostalih, pitanje blanko ostavki, restitucije i saradnje sa Haškim tribunalom.
 

U delegaciji Srbije su vicepremijer Božidar Đelić, ministarka pravde Snežana Malović i šefica vladine Kancelarije za evropske integracije Milica Delević.


Upitnik EK sa 2.483 pitanja, razvrstanih u šest aneksa i 33 poglavlja, komesar File je premijeru Cvetkoviću uručio 24. novembra u Beogradu.

2024 © - Vesti online