Ponedeljak 31.01.2011.
12:02
J. Arsenović - Vesti

"Otpor" poznatiji od kajmaka

Nenasilna revolucija je srpski brend
 

Posle Alžira, Tunisa, Jemena i Jordana, talas građanskih protesta u dominantno muslimanskim zemljama proširio se i u Egiptu. U ovoj drevnoj državi opozicioni pokret 6. april izabrao je stegnutu pesnicu za svoj simbol otpora Mubarakovom režimu, identičnu onoj koju je devedesetih u borbi protiv vlasti Slobodana Miloševića koristio srpski pokret Otpor.

- Otporova pesnica postala je u poslednjih 10 godina najprihvaćeniji simbol prodemokratskih pokreta širom sveta. Osim u Srbiji, pesnica se pojavila u Gruziji 2003, kod pokreta Kmera, u Venecueli 2006, gde se pokret zvao Resistencija (Otpor na španskom), u Keniji 2007, pa čak i u Sjedinjenim Američkim Državama 2008. kod Pokreta za prava emigranata iz latinske amerike Rajs Takođe, i u Iranu, posle izborne krađe 2009. i evo sada u Egiptu - kaže kaoutor knjige "Nenasilna borba u 50 tačaka".
 

Ali nije samo pesnica prihvaćena, već i pristup nenasilnom rušenju vlasti?

- Osim pesnice, većina ovih pokreta bila je inspirisana i drugim elementima srpske nenasilne revolucije iz 2000. Najjači faktor u širenju ovih ideja i inspiracija bili su film "Rušenje diktatora" američkog reditelja Stiva Jorka koji je preveden na 16 jezika i što legalno, što ilegalno distribuiran širom sveta, od Kube do Burme. Procena je da ga je pogledalo viš od 25 miliona ljudi. Naravno, i knjiga koju je izdao naš centar "Nenasilna borba u 50 tačaka", praktični priručnik za izgradnju pokreta nalik na Otpor, prevedena na šest svetskih jezika, uključujući i arapski. Prema našoj evidenciji, u poslednje dve godine samo na Bliskom istoku besplatno ga je preuzelo sa interneta preko 20.000 ljudi.
 

U koliko zemalja je do sada primenjen nenasilni otpor režimu po principu srpskog Otpora?

- Uspešna primena "otporaške strategije i taktike", kako je vi nazivate, ili drevne veštine "nenasilne borbe" ili "snage naroda" koju je ustanovio još Mahatma Gandi, kako se ona proučava na fakultetima širom sveta, a odskora i na našem FPN-u, do sada je promenila vlasti u Gruziji, Ukrajini i Maldivima. Kako se čini, inspiriše godinama pokrete u više od 15 zemalja sveta - od Gvatemale i Venecuele preko Zimbabvea i Kenije u Africi, Egipta, Tunisa i Irana na Bliskom istoku do Burme u dalekoj Aziji.
 

Može li se onda reći da je to srpski najuspešniji izvozni proizvod?

- Nenasilna revolucija je apsolutno najprepoznatljiviji srpski brend, mada mi obično mislimo da su to kajmak ili ajvar.
 

Prekretnica u arpskom svetu

 

Hoće li se aktuelni protesti proširiti i na druge krajeve planete?
 

- Aktuelni protesti širom arapskog sveta mogu imati ogroman uticaj ne samo na arapski svet. Oni predstavljaju prekretnicu u dosad "politički zamrznutom" svetu gde su sa jedne strane nasledni autokrati, a s druge radikalni islamisti, i to tako već 20-30 godina, u zavisnosti o kojoj državi govorimo. Mogu biti zatečeni "snagom naroda", uglavnom studenata, urbane omladine i obrazovane srednje klase, snagom koja bi mogla da donese demokratiju milionima ljudi.

 

2024 © - Vesti online