Ponedeljak 31.01.2011.
07:07
Vecernje novosti

Ništa od najavljene rekonstrukcije Vlade?

I pored bučnih najava, svi ministri ostaju na broju
 


Susret lidera vladajuće koalicije o rekonstrukciji još nije zakazan i sve je izvesnije da će na tu temu narednih dana i definitivno biti stavljena tačka.
 

Kabineti predsednika Srbije i DS Borisa Tadića i ministra ekonomije i lidera URS Mlađana Dinkića bili su u petak u "živoj komunikaciji" povodom ostavke ministra zdravlja Tomice Milosavljevića.

Međutim, tom prilikom nije potegnuto i pitanje rezova u Vladi, za čiji dogovor je u javnosti dat nezvanični rok do kraja januara.
 

U strankama vladajuće koalicije nezvanično potvrđuju da su šanse za ozbiljnu rekonstrukciju gotovo na nuli, dok zvanično svi ostavljaju prostor da se, bar do kraja nedelje, učini poslednji pokušaj da se oko ovoga postigne dogovor među partnerima na vlasti.
 

- Očekujem da narednih nekoliko dana budu odlučujući za ovu priču. Odnosno, ili da sednemo i napravimo plan o smanjenju Vlade ili da tu temu više ne pominjemo - kaže ministar rada Rasim Ljajić.
 

Iste poruke stižu i iz G 17. Vladimir Ilić, politički direktor ove stranke, podseća na to da oni čekaju poziv najvećeg partnera u koaliciji DS:
 

- Naš stav je poznat još od oktobra. Mi smo za temeljnu i radikalnu rekonstrukciju i Vladu od 15 resora. Međutim, januar je na izmaku i postavlja se pitanje ima li sada smisla ulaziti u sve to.
 

U URS-u kažu i da uvek ostaje opcija da stranke koje nisu zadovoljne svojim ministrima mogu da ih zamene, i da im za to nije potrebna saglasnost ostalih članica koalicije.

Ivica Dačić, lider socijalista, kategoričan je da, kada je reč o kadrovima ove stranke, oni neće praviti nikakve rokade.
 

Iz Demokratske stranke, pak, poručuju da je za rekonstrukciju Vlade potrebna saglasnost apsolutno svih partnera, koja, očigledno, ne postoji.
 

"Za rekonstrukciju kabineta Mirka Cvetkovića je kasno i od te priče neće biti ništa. Zato bi, eventualno, vrh DS, kako smanjenje Vlade ne bi u javnosti ostalo upamćeno kao još jedno od neispunjenih obećanja, trebalo da razmisli o zameni onih ministara za koje je očigledno da su imali dosta propusta, a takvih je nekoliko“, kaže za "Novosti" Vladimir Todorić, iz Centra za novu politiku.

2024 © - Vesti online