Ponedeljak 31.01.2011.
06:53
Tanjug

Tačijevoj DPK najviše mandata

Tačijeva partija trijumfovala je na izborima
 

Na drugom mestu je Demokratski savez Kosova (DSK) koji će imati 27 od 120 mesta u skupštini Kosova. Treći je pokret "Samoopredeljenje" sa 14 mandata, a četvrta Alijansa za budućnost Kosova sa 12 mesta.
 

Alijansa za novo Kosovo ima osam mesta, koliko i srpska Samostalna liberalna stranka. Od srpskih stranaka u parlamentu će poslanike imati i Jedinstvena srpska lista - četiri, dok će Srpska socijaldemokratska stranka Kosova i Metohije imati jedno poslaničko mesto.
 

Deset mesta će po sistemu progresivne diskriminacije imati stranke nealbanskih i nesrpskih zajednica.
 

Rezultati izborne komisije će biti verifikovani pošto ih potvrdi Vrhovni sud Kosova i nakon što prođe 24 sata koliki je rok za primedbe i žalbe.

Član predsedništva DPK Memlji Krasnići najavio je da će veoma brzo ta stranka zvanično organizovati okrugli sto sa političkim strankama kako bi sagledali mogućnosti formiranja koalicije buduće kosovske vlade.
 

"Po prijemu mandata ćemo početi formalne razgovore sa potencijalnim partnerima za formiranje nove vlade i ti razgovori neće da traju dugo, radićemo brzo", rekao je Krasnići.
 

Predsednik DSK Isa Mustafa izjavio je da njegova stranka nije dobila poziv da bude deo sveobuhvatne vlade Kosova, ali čak i ako ga dobije odgovor će biti negativan, ističući da će DSK ostati u opoziciji i neće ulaziti "u trgovinu", kako je to obećala biračima.

2024 © - Vesti online