Ponedeljak 31.01.2011.
04:12
RTS

Vikiliks: Kosmetom rukovode kriminalci

Timermans upozoravao Amerikance da Kosmetom rukovode kriminalci
 


Kosovo vode kriminalci, rekao je tadašnji holandski državni sekretar za evropska pitanja Frans Timermans u razgovoru sa američkim diplomatama sredinom novembra 2007. godine, navodeći, takođe, da EU nikada neće postići konsenzus oko pitanja Kosova.
 

"Timermans je zabrinut oko budućih implikacija uticaja EU na Kosovo. Kosovo vode ljudi koji žive od kriminala. Oni nemaju druge izvire prihoda", navodi se u poverljivoj depeši američke ambasade u Hagu, koje se dokopao Vikiliks.
 

Holandski ministar je ova zapažanja izneo Amerikancima u vreme održavanja izbora na Kosovu i svega nekoliko meseci pre nego što je parlament u Prištini proglasio nezavisnost.
 

"On (Timermans) je takođe izrazio ozbiljnu sumnju da će EU ikada postići konsenzus oko Kosova", navodi se u dokumentu. "Timermans je primetio da Rusija pravi haos na Balkanu, kao i da će Kosovo biti jedna zamršena priča".
 

Timermansovo viđenje kosovskih lidera usledilo je svega nekoliko sedmica pošto su se Hašim Tači i njegovi najbliži saradnici našli na meti ozbiljnih kritika zbog objavljivanja serije dokumenata u kojima se opisuju kao ključni igrači lokalne mafije, upleteni u svakojaka nedela, uključujući trgovinu drogom, oružjem i ljudima, ali i ubistva nedovoljno lojalnih Albanaca, Srba i političkih rivala.

2024 © - Vesti online