Ponedeljak 31.01.2011.
00:16
Vestionline

SAD: Iračani ne mogu sami da brane zemlju

Polugodišnji izveštaj specijalnog generalnog inspektorata za obnovu Iraka citira i podatke američke ambasade u Bagdadu, prema kojima su vlada, ekonomija, pravosudni sistem i osnovni servisi kao što su elektrodistribucija i vodovod u Iraku i dalje nestabilni.

U izveštaju se kao najveći krivac za situaciju u Iraku navodi korupcija u iračkoj vojsci i policiji, zbog koje su protraćeni mnogi kapaciteti, a oprema je i dalje loša.

Iračani smatraju da bi Amerikanci trebalo još 10 godina da ostanu u Iraku
 

"Nekoliko američkih posmatrača primetili su stvarne ili moguće propuste u kapacitetima iračkih bezbednosnih snaga, koji bi mogli da utiču na njihovu sposobnost da dostignu bezbednosne ciljeve", navodi se u izveštaju.

Dodaje se da SAD imaju izbor ili da dodatno ulože u "popunjavanje propusta" u radu iračkih bezbednosnih snaga ili da prihvate rizik da neće uspeti u potpunosti da zaštite Irak od unutrašnjih i spoljnih pretnji pre odlaska američkih trupa iz te zemlje.

Prema bezbednosnom sporazumu između Vašingtona i Bagdada, američke trupe će napustiti Irak do kraja godine. Administracija američkog predsednika Baraka Obame razmotrila bi mogućnost da neki vojnici ostanu i posle tog roka, ukoliko bi to tražili irački lideri.

Irački premijer Nuri al-Maliki rekao je ranije da su iračke bezbednosne snage sposobne da zaštite zemlju, i izrazio uverenje da strane trupe neće biti neophodne u budućnosti.

Glavni vojni oficir Iraka, general Babaker Šavkat Zebari, međutim, smatra da bi američki vojnici trebalo da ostanu još jednu deceniju, kako bi pomogli u obezbeđenju iračkih granica od spoljnih neprijatelja.

U poslednje dve nedelje u Iraku je ubijeno više od 200 ljudi, uglavnom pripadnika bezbednosnih snaga i Šiita, u napadima pobunjenika, koji su još više naglasili nestabilnost u zemlji.

2024 © - Vesti online