Nedelja 30.01.2011.
17:39
Vestionline

Šešelj tužio špijuna iz Haga

Ako su špijunirali Miloševića, špijuniraju i mene: Vojislav Šešelj

Krasić je na konferenciji za novinare naveo da je "Vikiliks" objavio depešu iz koje se vidi da je Mekfaden iznosio detalje o privatnosti Slobodana Miloševića, što je zabranjeno pravilnikom u pritvorskoj jedinici i govori da postoji vansudski pritisak na sud.


On je izrazio ozbiljnu sumnju da sigurno postoje takve depeše i o Šešelju i očekivanje da će predsednik suda odrediti pretresno veće koje će podići optužnicu protiv Mekfadena.

Šešelj je krivičnu prijavu podneo predsedniku Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju Patriku Robinsonu.


Krasić je rekao da je u Haškom tribunalu za 22. februar zakazana predpretresna konferencija u predmetu koji se protiv Šešelja vodi za nepoštovanje suda. 

SRS je sastavila tekst peticije za oslobađanje Šešelja koja će biti javno objavljena i građani će moći svojim potpisom da izraze lični stav da li lider radikala treba da bude oslobođen.


Šešelju se sudi za zločine protiv čovečnosti i povrede ratnog prava i običaja u Hrvatskoj, Vojvodini i Bosni i Hercegovini od 1991. do 1993. godine. On je 21. januara 2009. dodatno optužen za nepoštovanje Tribunala zbog obelodanjivanja imena i drugih ličnih detalja tri svedoka čiji je indetitet, po nalogu pretresnog veća, bio zaštićen od javnosti.


Šešelj je 24. jula 2009. osuđen na 15 meseci zatvora zbog nepoštovanja suda i ta kazna mu je potvrđena 19. maja 2010 godine. Februara 2010. drugi put je optužen zbog objavljivanja podataka o 11 zaštićenih svedoka.


Lider radikala se dobrovoljno predao Haškom tribunala u februaru 2003, a suđenje mu je počelo novembra 2007. godine.

2024 © - Vesti online