Nedelja 30.01.2011.
10:32
Blic

Ministarstvo životne sredine platilo za portal 26.000 evra

Koalicija za nadzor javnih finansija je zatražila od ministra za životnu sredinu Olivera Dulića da objasni "zašto je za uslugu čija je maksimalna tržišna vrednost

1.000 evra odobrio plaćanje najmanje 25 puta većeg iznosa".

"Takođe ga pitamo da li bi ovaj iznos za takvu uslugu platio i da je naručilac posla njegova firma DG COMP", navodi se u saopštenju.

Ministar Dulić u akciji "Očistimo Srbiju"

Uz ocenu da se radi o "bahatom i kriminalnom rasipanju novca građana Srbije", Koalicija je zatražila da nadležno tužilaštvo hitno pokrene postupak protiv Dulića, zbog zloupotrebe službenog položaja.

Bojan Đurić, državni sekretar u Ministarstvu, rekao je za "Politiku" da je procedura poštovana i da su ostale ponude koje su dobili bile mnogo nepovoljnije a jedna je premašila i 40.000 evra.

Prema njegovom objašnjenju, portal još nije dovršen, zbog čega se trenutno možda čini kao da nije vredan tolikog novca, a za nekoliko dana bi trebalo da bude potpuno opremljen. U njemu će se nalaziti dve baze podataka o svim deponijama u Srbiji, druga sa podacima javnih komunalnih preduzeća i privatnih firmi koje su dobile koncesije za upravljanje otpadom.

"Portal je rađen u programu CMS, što je malo ozbiljniji kompjuterski jezik od onog koji se primenjuje za obične sajtove. Na njemu će građani moći da nađu mape i podatke o lokacijama deponija, dok će opštine imati dostupne informacije o kapacitetima ostalih lokalnih samouprava. To je važno zato što one imaju obavezu da se udruže i formiraju regionalne deponije i sisteme za upravljanje otpadom", rekao je Đurić.

"Da bi znali s kim da se udruže od graničnih opština, moraju znati ko ima koliko smeća, koliko kamiona i kakvu opremu na njima, koliko zaposlenih i koja je njihova struktura, broj i vrste sudova i kontejnera za razne vrste smeća. Takve podatke oni do sada nisu uspevali da prikupe zbog loše uzajamne komunikacije.

Kada portal bude završen nijedna od njih neće moći da kaže kako nije imala dovoljno podataka da bi mogla da zatvori sistem upravljanja otpadom. A to je nužno i zbog naših građana i zbog obaveza prema Evropskoj uniji. Zato je ovaj portal važan i vredi tih para", istakao je on.

2024 © - Vesti online