Nedelja 30.01.2011.
07:10
Blic

Država "jede" plate radnika

U Srbiji je najniža prosečna plata u regionu

Ekonomisti kažu da ćemo moći da se približimo Slovencima tek kada budemo trošili onoliko koliko imamo, i kada prosečne plate ne budu najveće u onim opštinama u kojima dominira javni sektor.
 

Sve naše komšije zarađuju u proseku više - i Crnogorci, i Makedonci, i Bosanci, i Albanci. Oktobarska primanja od oko 330 evra mesečno su nešto manja od makedonskih, dok za Bosancima zaostajemo 50 evra u proseku, a za Crnogorcima celih 150 evra.
 

Situacija je nešto bolja kada se radi o prosečnim decembarskim zaradama koje su napumpane na oko 370 evra, zbog bonusa koji se u Srbiji isplaćuju i u gubitaškim firmama.
 

Priča da su Srbi nedovoljno kvalifikovani ne pije vodu kada se gledaju statistički podaci. Po procentu visokoobrazovanih koji je zaista nizak (od 6,5 do 7 odsto) ne možemo se meriti sa Hrvatskom (oko 15 odsto) ili Slovenijom (oko 20 odsto), ali smo na nivou ostalih zemalja u regionu.

 Država  Prosečna plata u oktobru
 Srbija  329
 Makedonija  330
 Bosna i Hercegovina  395


 

- Prosto je neverovatno da "Gorenje” u Valjevu radi sa gotovo istom produktivnošću kao i pogoni u Sloveniji, a radnici u Srbiji imaju ti puta manje plate. Ni plata radnika u slovenačkom "Gorenju” nije velika, ali je neuporedivo veća od plate u valjevskom - kaže za "Blic” Dmitar Polovina, predstavnik Slovenačke privredne komore u Srbiji.
 

Ekonomista Miroslav Zdravković nisku platu objašnjava činjenicom da je u Srbiji radniku bolje da zarađuje u 200 evra nego da sedi kod kuće.

- To znaju i slovenačke firme. Ako je razlika u bruto plati oko 600 evra između radnika u Srbiji i Sloveniji, onda taj poslodavac na godišnjem nivou u Srbiji za 1.000 radnika uštedi oko 6,5 miliona evra. A plate su nam niske zbog loše krvne slike privrede, nemamo izlaz na more, loša je infrastruktura. Izlaz je razvoj auto-industrije, elektroindustrije, stvaranje velikih firmi - objašnjava Miroslav Zdravković.

 Država  Prosečna plata u oktobru
 Crna Gora  455
 Hrvatska  725
 Slovenija  935


Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca, kaže da su za ovakvo stanje krive sve vlade u poslednjih 20 godina.
 

- Trošili smo više nego što smo zarađivali. U određenim sektorima vlada monopol. Privatno preduzeće čim pravi gubitke gazda može da zatvori. Privatnik ne može da stvori toliki višak da plate budu veće. Pa mi imamo neverovatnih 160 nameta - kaže za "Blic” Atanacković.

2024 © - Vesti online