Nedelja 30.01.2011.
03:12
Press

Cvetković: Prosvetari ruše državu

Cvetković: Nerealni zahtevi prosvetnih radnika
 

Prema njegovim rečima, da bi se ispunili zahtevi prosvetnih radnika, potrebno je ukupno oko 80 milijardi dinara. On objašnjava da samo za povećanje plata koje oni traže treba 20 milijardi dinara.


Cvetković je, istovremeno, ukazao na opasnost da se za prosvetarima povedu i pripadnici policije i zaposleni u kulturi, što bi izazvalo lančanu reakciju i urušilo makroekonomsku stabilnost.

"Kako prosvetni radnici čine jednu trećinu javnog sektora, treba nam još 40 milijardi i za ostale radnike, jer ne mogu samo jedni da dobiju veće plate. I na kraju kad povećate plate svima, morate da podignete i penzije i za to nam treba još 20 milijardi, što je ukupno 80 milijardi", kaže premijer.

Prosvetari već plaćeni više od drugih

 

Premijer Mirko Cvetković kaže da je povodom zahteva za povećanje plata u prosveti tražio analizu o zaradama u ovoj oblasti, kako u Srbiji tako i u regionu.

 

"Dobio sam vrlo zanimljive rezultate, a to je da su u Srbiji plate u prosveti pet odsto veće od proseka u privredi", kaže on.

 

Cvetković naglašava da je to suma koju očekujemo da dobijemo od prodaje "Telekoma".

"Pa zar treba da prodamo Telekom da bi prosvetnim radnicima samo u jednoj godini povećali plate", pita se premijer.

"Mogu ja da pristanem na to i da se trijumfalno kao heroj pojavim na belom konju, ali takva odluka bi značila propast države! Kao premijer to ni po koju cenu neću da dozvolim", rekao je Cvetković.

Na pitanje da li štrajkači imaju podršku neke političke stranke Cvetković kaže da su mu sugerisali da je tako nešto moguće, ali da on lično ne veruje da bi bilo koja stranka pristala da se igra ovako opasnim stvarima.

2024 © - Vesti online