Subota 29.01.2011.
11:02 >> 11:12h
Vestionline

Deco, ni u ponedeljak nema škole

Prazne klupe u mnogim školama

Predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Leonardo Erdelji, predsednik Sindikata "Nezavisnost" Tomislav Živanović i predsednik Sindikata obrazovanja Srbije Branislav Pavlović, sinoć su u emisiji "Oko" RTS-a, rekli da nema razloga da deca dolaze u ponedeljak u škole, u kojima je nastava potpuno obustavljena.

Pavlović je kazao da će štrajk biti nastavljen i da će se verovatno uključiti i veći broj škola. On je izrazio očekivanje da će do srede biti nastavljeni razgovori sa predstavnicima Vlade Srbije.

Kostić je podsetio da je po zakonu dozvoljen samo jedan vid štrajka uz obezbeđivanje minimuma procesa rada, dok je sve ostalo van zakona i zamolio prosvetne radnike da ne vraćaju decu iz škola.

"Pored obezbeđivanja minimuma procesa rada, mora se obezbediti i ustavno pravo deteta na obrazovanje, sigurnost i zdravlje, a postavlja se pitanje da li je to obezbeđeno deci koja ne mogu da uđu u škole ili se vraćaju iz škola", kazao je Kostić.

On je rekao da je što se tiče vlade sindikatima data ponuda i da se razgovori nastavljaju, a povećanje plata prosvetnim radnicima razmatraće se u aprilu kada budu tačno znali koliko mogu da povećaju primanja.

Predstavnici sindikata skrenuli su pažnju na odsustvo socijalnog dijaloga s predstavnicima Vlade Srbije i na konstantno opadanje ulaganja u obrazovanje poslednjih godina, kao glavne razloge štrajka.

Prema podacima Štrajkačkog odbora tri sindikata, u 1.165 škola u Srbiji je juče organizovan generalni štrajk, od kojih je u više od 600 nastava potpuno obustavljena. Potpunu obustavu rada organizovali su Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikat radnika u prosveti Srbije i Sindikat "Nezavisnost", dok su članovi Sindikata obrazovanja Srbije držali skraćene časove od 30 minuta, uz najavu da će i oni tokom sledeće sedmice potpuno obustaviti rad.

Do generalnog štrajka došlo je nakon nekoliko sastanaka s predstavnicma vlade i pokušaja da se ispune zahtevi prosvetnih radnika - povećanje plate za 24,5 odsto, isplata zaostalih jubilarnih nagrada i otpremnina.

2024 © - Vesti online