Subota 29.01.2011.
09:42 >> 13:36h
Press

Unmik imao imena Albanaca - ubica Srba

Ramuš Haradinaj i Bernar Kušner

"Prema jednom svedoku, Daut Haradinaj i Naim Maljoku su bili lično odgovorni za Peć, Đakovicu i sve do Junika i linije koja ide kroz Metohijsku dolinu do Mališeva. Maljoku je veoma moćan i skoro jednak partner Ramušu. On je finansirao i donosio veliku količinu oružja za vreme rata i jak je u poslu sa narkoticima. U sektorima Prizrena, Suve Reke, Orahovca, Uroševca i dela opštine Mališevo bila je još jedna grupa, autonomna, ali pod uticajem Ramuša i Dauta Haradinaja. Vođe su Islam Kastrati, Šićuri Ćeljaj i Džavid Elšani. Elšani je iz sela Pirane pored Prizrena, dok su Kastrati i Ćeljaj iz Prizrena. Bio je uključen i OVK komandant u Uroševcu kog su zvali Naser, a koji je obezbedio drugu grupu sa zarobljenim Srbima iz te oblasti", piše u izveštaju.

Daut Haradinaj je bio glavni u OVK bazi u Tropoji od 1998. godine, a svedok na kog se pozivaju istražitelji UNMIK-a često je tamo boravio i "lično komunicirao sa Dautom i Ramušem".


"Ramuš je dao striktna naređenja svim lokalnim komandantima da mu prijave ako uhapse nekog Srbina. U oblasti Đakovice značajan deo je urađen uz pomoć Džafera i Genca Požegua i izvesnog Nasera, koji je pre rata bio vulkanizer. U oblasti Prizrena Džavid Elšani je bio veoma aktivan u hvatanju živih Srba. Uživao je da ih muči. On je bio šef vojne policije OVK. Elšani je organizovao dva kampa za zarobljene Srbe u severnoj Albaniji", navodi se u izveštaju.


Svedok je dao i ime izvesnog člana OVK Dauta Lauše iz Suve Reke, koji je pomagao u prikupljanju Srba. Daut i Ramuš, a posebno Daut, imaju ekstremno dobre odnose sa Bliskim istokom i Turskom. Mnogi islamisti su došli u OVK baze u Tropoji i Kukešu pre i za vreme rata.


Drugi svedok je pomenuo ime vezano za trgovinu organima: Alija Ljuljaj iz Elbasana (u Albaniji). U istim je "poslovnim aktivnostima" i sa dobrim kontaktima u Turskoj i drugim zemljama u tom regionu. On je njima donosio novac od prodaje organa.


Na pitanje ko su to oni, svedok je odgovorio: "Pa, Džavid... i još nekoliko njih. Džavid nema dušu, ne smeta mi da pomenem njegovo ime u vezi sa ovim poslom". Drugi svedok je pitan za Aliju Ljuljaja, na šta je odgovorio da ga poznaje i da je on rođak Islama Kastratija i Šićuri Ćeljaja i dobar drug sa Dautom. Svedok je potvrdio da je Džavid Elšani duboko umešan u posao trgovine organima, a kada je pitan za Ćeljaja i Kastratija, odgovor je bio: "Pa... sranje, dobro... logistika... razgovraćemo kasnije...", piše u svedočenju istražitelja UNMIK-a. 

2024 © - Vesti online