Sreda 21.10.2009.
08:40
Tanjug

Vlada očekuje deficit od 100 milijardi dinara

Vlada Srbije će sa takvim predlogom izaći pred misiju MMF-a, koja u četvrtak stiže u Beograd na nastavak septembarskih pregovora. Ako MMF prihvati vladin predlog, budžetski manjak će biti za oko 30 milijardi dinara veći od ovogodišnjeg deficita.

List navodi da su te cifre za sada samo polazna osnova ili deo platforme za pregovore sa MMF-om i biće predmet razgovora sledeće sedmice, da bi se potom utvrdili i tačni iznosi po kojima će republički budžet biti projektovan.

Za sada su na nivou vlade utvrđeni generalni iznosi planiranih prihoda i rashoda za 2010. godinu, koje će vlada dati kao svoj predlog u pregovorima, a koji će biti detaljno razrađeni kroz nacrt zakona o budžetu za iduću godinu, navodi "Politika".

Prema informacijama iz Ministarstva finansija, nacrt revidiranog Memoranduma o budžetu i ekonomskoj i fiskalnoj politici za 2010. sa projekcijama za 2011. i 2012. godinu upućen je vladi na razmatranje i odlučivanje.

Ako se uporede predložene brojke sa ovogodišnjim ključnim budžetskim stavkama, očekivani prihodi u 2010. bili bi za 14 do 15 milijardi manji, a rashodi za toliko veći od usvojenih aprilskim rebalansom za 2009, uz napomenu iz Ministarstva da će svaka stavka prihoda biti detaljno usaglašavana sa MMF-om.

Deficit republičkog budžeta od 100 milijardi dinara predstavljao bi 3,2 odsto bruto domaćeg proizvoda, dok se do sada pominjani deficit od četiri procenta BDP-a odnosi na deficit ukupne javne potrošnje, koja osim republičkog uključuje i budžet ostalih nivoa vlasti, objašnjavaju u Ministarstvu finansija.
 

2024 © - Vesti online