Petak 28.01.2011.
14:52
Vestionline

Džaba istrage o trgovini organima ako se ne zaštite svedoci

"Svedocima se mora pružiti puna zaštita, temeljno se moraju istražiti svi slučajevi ubistava, zastrašivanja, prećenja svedoka, i odgovorni za to moraju biti sankcionisani, rekla je Malovićeva u intervjuu "Glasa Srpske".

Zaštita svedoka preduslov za pravdu: Snežana Malović
 


Malovićeva je naglasila da je potpuna zaštita svedoka "neophodna mera i preduslov za dostizanje pravde i pomirenja". Nažalost, ukazala je ona, nekoliko svedoka u postupcima u vezi sa ratnim zločinima na Kosovu je ubijeno, brojni su zastrašivani ili su identiteti svedoka otkrivani od strane onih koji imaju nameru da ometaju pravdu i sakriju istinu.


Ministarka Malović je rekla da, posle usvajanja rezolucije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope prema izveštaju Dika Martija, Srbija insistira da svi zločini budu istraženi i da odgovorni dobiju zaslužene kazne.


Prema njenim rečima, Rezolucija predstavlja jasan podsticaj za otvaranje istrage. U ovom slučaju mora prevagnuti vladavina prava. Mora biti pokrenuta sveobuhvatna istraga, u okviru koje će se utvrditi istina i procesuirati odgovorni, a koja će biti pod međunarodnim mandatom.


"Neophodno je hitno sprovesti potpunu i nezavisnu istragu o svim navodima iz Izveštaja. Srbija insistira na pravu, na utvrđivanju istine. Trgovina ljudskim organima je zločin koji mora biti istražen do kraja i tu svaka politika pada u vodu", kazala je ona.

"To dugujemo žrtvama i njihovim porodicama, a to je i osnovni preduslov za uspostavljanje procesa pomirenja u celom regionu", rekla je Malovićeva.


Ona je kazala da je izveštaj Dika Martija važan doprinos i veoma je značajan, ne samo na istragu i procesuiranje odgovornih za taj monstruozan zločin, već i zbog stvaranja jasne i sveobuhvatne slike o svim događajima na Kosovu u Metohiji. Izveštaj Dika Martija, prema rečima Malovićeve, mora biti sveden na pitanje ljudskih prava, utvrđivanje istine i mora biti oslobođen bilo kakve vrste politikantstva.

2024 © - Vesti online