Petak 28.01.2011.
09:52 >> 17:11h
Vestionline

Šokantan snimak: Upucan demonstrant u Egiptu

Policija i vojska pucaju na demonstrante u Egiptu

Pogledajte šokantan video agencije AP na kome se vidi kako je jedan od učesnika protesta upucan:

Na čelo antivladinih demonstracija u Kairu se stavlja novi politički vođa, bivši šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Mohamed El Baradej. Kako prenose mediji, policija je uhapsila El Baradeja, koji se nalazi u kućnom pritvoru.


Egipat je uradio ono što se smatralo nezamislivim - “otišao je offline”! Kako bi se ugušili protesti protiv predsednika Hosnija Mubaraka, vlast je odlučila da u celoj zemlji onemogući pristup internetu!

Vlast u Egiptu je donela takvu odluku jer su protestanti konstantno pronalazili načine kako da se koordiniraju i zaobiđu blokade, bez obzira na to što je u celoj zemlji bio onemogućen pristup društvenim mrežama. Kad su videli da onemogućavanjem pristupa ne mogu ništa da postignu, jednostavno su sve isključili.

Po tvrdnji izveštača iz Kaira, satelitski telefon je sada njihova jedina pouzdana veza sa svetom.

Internet u Egiptu su noćas u 00:34 sati istovremeno isključila sva četiri osnovna snabdevača: Link Egypt, Vodafone/Raya, Telecom Egypt i Etisalat Misr.

Jedino što u zemlji funkcioniše u ovom trenutku jeste satelitska veza. Računari i mobilni telefoni ne mogu da pristupe mreži. To je nov način cenzure i odgovor na masovno nezadovoljstvo.

Međutim, takav oblik sile nije moguć u razvijenijim zemljama, gde pristup internetu nude desetine, pa i stotine, provajdera.

U Egiptu već danima ne jenjavaju sukobi policije i demonstranata koji traže smenu vlasti i predsednika Hosnija Mubaraka.

Na nezaposlenost, nemaštinu i korupciju koje muče stanovnike Egipta nadovezale su se glasine da bi Mubarakov sin Gamal mogao da nastavi porodičnu dinastiju, što je na ulice Kaira i Sueca izvelo na hiljade demonstranata ohrabrenih rezultatima protesta u Tunisu, gde je sa vlasti proteran predsednik Zin al Abidin Ben Ali.

Mubarak, koji vlada 30 godina skoro bez opozije i uz podršku SAD, sada se suočava sa najozbiljnijim izazovom u svojoj karijeri, pošto su u marševima protiv njega ujedinjeni pobornici sekularne države, socijalisti i islamisti.

2024 © - Vesti online