Subota 29.01.2011.
08:00
Vestionline

Otkrivena najstarija galaksija u svemiru

Hablov snimak najstarije galaksije na svetu
 

Svemirski teleskop Habl otkrio je galaksiju za koju naučnici veruju da postoji 13 milijardi godina. Smatra se da je reč o najstarijoj galaksiji ikad primećenoj. Nastala je 480 miliona godina nakon Velikog praksa, a istraživački tim primetio je brzi rast u relativno kratkom vremenskom periodu.

Njihovi podaci pokazali su da je samo jedna galaksija nastala 500 miliona godina posle Velikog praska, ali nakon nje se razvilo još deset galaksija 150 miliona godina kasnije. Niz se udvostručio 100 miliona godina kasnije.

"Postoji mnogo različitih vrsta objekata koje mogu da izgledaju vrlo slično ovim udaljenim, ali posle puno provera i testova mislimo da je ovo zaista najstarija. Ovo je popunjavanje praznine, a iako postoje ideje o stvaranju svemira teško je iz ranih faza svemira doći do slike svemira kakva je danas", kaže astronom Ričard Bouvens.

Otkrivena merenja mogu da pomognu naučnicima da nauče kako galaksije brzo rastu i izgrađuju u kosmičkom vremenu. Kvantifikovana brza evolucija svemira će otkriti više detalja o tome što se događa u ranom svemiru, kao kad su se formirale prve zvezde i galaksije.

Astronomi željno čekaju lansiranje NASA-inog teleskopa "Džejms Veb" (James Webb) 2014. godine koji će moći da vidi još dublje, možda 200 miliona godina dalje u kosmičko vreme kada su se galaksije tek razvijale.

2024 © - Vesti online