Sreda 21.10.2009.
07:28
BBC

Smena posmatrača izbora u Avganistanu

generalni sekretar UN-a Ban Ki Mun

U izjavi za BBC, Ban Ki Mun je rekao će 200 službenika koji su učestvovali u organizaciji izbora u Avganistanu otići "kako bi se osiguralo da drugi krug izbora bude transparentan i kredibilan,“ jer je istraga UN-a pronašla je dokaze o masovnom lažiranju glasova na avgustovskim izborima. U drugom krugu će učestvovati Hamid Karzai i Abdulah Abdulah.

Predsednik Karzai rekao je "da je vreme da se krene ka stabilnosti i nacionalnom jedinstvu,“ dok je Abdulah dodao da će drugi krug izbora „pomoći demokratiji u zemlji i ojačati veru naroda u demokratski proces.“

Ban Ki Mun je u utorak u Njujorku izjavio da su UN naučile „vrlo bolnu lekciju“ kada su saznale za avgustovsku prevaru širokih razmera.

"Shvatili smo da je jednoj mladoj demokratiji veoma teško da se sama održi, čak i uz pomoć snažne međunarodne podrške, a posebno podrške UN-a. Mi ćemo preduzeti sve neophodne mere kako se greške ne bi ponovile. Pokušaćemo da zamenimo sve zvaničnike koji su nisu sledili zadate smernice ili su bili saučesnici u prevari. Takođe ćemo probati da obiđemo sva biračka mesta kako se slična prevara ne bi ponovila.“

Generalni sekretar UN-a je odbacio optužbe da su UN pokušale da zataškaju obimnost prevare u prvom krugu i rekao da je sada bitno ne da se situacija prikrije, već da se na najbolji mogući način prevaziđe. "Jasno smo stavili do znanja i vladi Avganistana i Savetu bezbednosti da se dogodila prevara koju želimo da spravimo.

„Želimo da narodu Avganistana pružimo punu mogućnost da slobodno izabere svog sledećeg lidera,“ zaključio je Ban Ki Mun.

2024 © - Vesti online