Četvrtak 27.01.2011.
18:35
Vestionline

Nemačka izručila Srbiji pripadnika "Šakala"

Obradović je 21. januara u pratnji Interpol policije prebačen u Srbiju pošto je nemačka vlada odobrila njegovo izručenje po usvajanju zahteva srpskog Ministarstva pravde za ekstradiciju, precizirala je Malović.


Ministarka je dodala da je ekstradicija Obradovića iz Nemačke tražena, pored ratnog zločina u Ćuškoj, kod Peći i u cilju dovršenja krivičnih postupaka koji se zbog krivičnog dela razbojništva vode pred višim sudovima u Pančevu i Kruševcu.

Pripadnici ''Šakala''
 


Obradović je u maju prošle godine uhapšen u Nemačkoj na osnovu poternice raspisane po naredbi Odeljenja za ratne zlocicne Višeg suda u Beogradu. Pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, 20. decembra je počelo suđenje devetorici pripadnika bivše paravojne jedinice "Šakali" za zločin u selu Ćuška, a za 15 osumnjičenih, koji su u bekstvu, raspisana je Interpolova poternica.


Optužnica ih tereti da su 14. maja 1999. godine u tom selu ubili 44 civila, uništli i zapalili više od 40 kuća, a oko 400 albanskih civila, žena, dece i staraca, proterali i opljačkali.


Suđenje Toplici Miladinoviću, Srećku Popoviću, Slaviši Kastratoviću, Bobanu Bogićeviću, Zvonimiru Cvetkoviću, Radoslavu Brnoviću, Vidoju i Veljku Korićaninu i Abdulahu Sokiću zbog zločina u Ćuškoj odloženo je za februar. Optuženi su negirali su na početku suđenja dela koja im se stavljaju na teret, kao i pripadnost jedinici "Šakali".


Tužilaštvo za ratne zločine iniciralo je finansijsku istragu protiv optuženih za zločine u Ćuški, zbog sumnje da su opljačkali meštane tog sela i da su zločine vršili iz koristoljublja.

2024 © - Vesti online