Petak 28.01.2011.
00:16
Vestionline

Nova definicija kilograma

Eto zašto svi imamo višak kilograma
 

Naime, kilogram je jedina merna jedinica u Međunarodnom sistemu mernih jedinica (SI) koju i dalje definiše fizički objekat - prototip od platine i iridijuma koji se čuva u trezoru Međunarodnog biroa za tegove i mere u Parizu (BIPM).

Stabilnost kilograma je od ključne važnosti, jer predstavlja osnovu mnogih drugih mernih jedinica. Merenja su, međutim, pokazala da je prototip u poslednjih 100 godina izgubio oko 50 mikrograma svoje težine (težina zrnca peska), što je navelo BIPM da pokuša da razvije novu definiciju kilograma, zasnovanu na fundamentalnom fizičkom svojstvu.

Kako prenosi Rojters, naučnici će se okupiti u britanskom Kraljevskom društvu kako bi predstavili svoj rad na redifiniciji kilograma u skladu sa Plankovom konstantom, fundamentalnom konstantom kvantne fizike.

I metar se nekada definisao kao razdaljina između dve linije na prototipu od platine i iridijuma, ali se od 1983. definiše kao dužina koju svetlost u vakuumu pređe za 1/299.792.458 sekunde.

"Postignut je međunarodni konsenzus da se kilogram redefiniše u bliskoj budućnosti na temelju fiksne vrednosti Plankove konstante", rekao je Majkl Stok, fizičar u BIPM.

Po njegovim rečima, naučnici sprovode eksperimente radi uspostavljanja veze između mase i Plankove konstante upoređivanjem merenja električne i mehaničke snage.

Nova definicija kilograma neće moći da se primenjuje sve dok se rezultati istraživanja, koja se sprovode u laboratorijama širom sveta, ne budu podudarali.

Međunarodni sistem mernih jedinica je najkorišćeniji merni sistem u svetu u oblasti trgovine i nauke.Čini ga sedam osnovnih jedinica - metar, kilogram, sekunda, amper, kelvin, mol i kandela, od kojih svaka predstavlja različitu fizičku količinu.

Njegovo poreklo datira još iz 18. veka, a međunarodno je priznat kao standardni metrički sistem od šezdesetih godina prošlog veka.

2024 © - Vesti online