Petak 28.01.2011.
08:00
Vestionline

Silikoni izazivaju rak dojki

 Veliki broj žena pribegava plastičnoj hirurgiji iako zna da postoji rizik od raka
 

U FDA trenutno istražuju moguću vezu između ovih implantata i kanceroznog oboljenja pod nazivom anaplastični limfom velikih ćelija (ALCL), koje napada imunološki sistem, prenele su agencije.


Zasad, međutim, još uvek važi pretpostavka da su grudni implantati bezbedni, ističu u FDA, iako podaci koji se sada istražuju, ukazuju da su žene koje su povećavale grudi "pod veoma malim, ali značajnim" rizikom obolevanja od ALCL.


U FDA napominju da znaju za oko 60 slučajeva obolevanja od dotične vrste raka žena koje imaju ugrađene silikonske umetke, ali i one na bazi slanog rastvora.
Ističe se, međutim, da je taj broj teško verifikovati, kao i da su možda neki slučajevi dva puta navedeni u izveštajima.


Procenjuje se da u svetu ima pet do deset miliona žena s implantatima u dojkama, koje već godinama povremeno prate glasine da nisu bezbedni.


Silikonski implantati su 1992. zabranjeni za većinu Amerikanki, pošto je bilo žalbi da oni cure i da svoje vlasnice čine hronično bolesnim.


Prodaja implantata je, međutim, obnovljena punom parom pošto ih je FDA 2006. ponovo odobrila.


Među najpoznatije proizvođače grudnih implantata spadaju firme "Alergan" i "Mentor", filijala kompanije "Džonson i Džonson".

2024 © - Vesti online