Četvrtak 27.01.2011.
02:14
Vestionline

BKZ: Nastavnici zlostavljali bošnjačku decu

U saopštenju izdatom povodom, kako se navodi, "maltretiranja i zastrašivanja bošnjačke dece...", BKZ navodi nazive škola, imena profesora i datume i vremena kada su to profesori činili i objašnjava da imena dece zadržava u tajnosti zbog njihove lične bezbednosti.


"Danas su se mnogi učenici i roditelji obraćali Bošnjačkoj kulturnoj zajednici sa pritužbama na pritiske škola i nastavnika usmerene na njih kako bi uzeli učeše u obilježavanju svetosavlja", navodi se u saopštenju koje je potpisao predsednik te nevladine organizacije Jahja Fehratović.


U saopštenju se tvrdi da su profesori učenike pozivali da ne slušaju muftiju Muamera Zukorliće i to što on priča.


"Nemojte slušati muftiju. Dođite na to. Šta ima veze muftija sa tim!?" Imena učenika i svedoka koji su dali izjavu povodom ovog incidenta poznati su BKZ-u, ali ih zbog njihove lične bezbednost ne želimo spominjati", navodi se u saopštenju.


BKZ tvrdi da su se slične stvari dogodile u Sjenici, Priboju, Prijepolju, Novoj Varoši, Brodarevu, gde je, kažu, takođe bilo indirektnih pretnji, pritisaka i zastrašivanja.
"Današnji događaji bacaju novo svetlo na celokupnu problematiku diskriminiranja bošnjačke dece i daju dokaze u prilog tvrdnji da je na sceni tiha asimilacija i pokušaj pokrštavanja Bošnjaka kroz državne obrazovne sisteme.


"Bošnjačka kulturna zajednica iznova upozorava Ministarstvo prosvete da još jednom promisli o odluci da bošnjačka deca moraju prisustvovati proslavama školske slave, da ne čini pravno nasilje i da ne primorava ni nastavnike ni decu bošnjačke nacionalnosti da učestvuju u ovakvim programima", saopštila je Bošnjačka kulturna zajednica.


U saopštenju se upozorava da će oni i nadalje beležiti svaki oblik kršenja osnovnih ljudskih i verskih sloboda bošnjačkog naroda i preduzeti sve zakonom predviđene mere da takve pojave budu sankcionisane i prijavljene nadležnim domaćim i stranim institucijama.

2024 © - Vesti online