Četvrtak 27.01.2011.
01:40
Beta

Soroš: EU bi se mogla raspasti

Džordž Soroš

Soroš je u izjavi novinarima na marginama Svetskog ekonomskog foruma u Davosu rekao da je reforma evra koji koristi 17 zemalja članica EU,u toku, a počela je posle zabrinutosti zbog dužničke krize u Grčkoj i Irskoj.

Jedan od nedostataka evra koji ima zajedničku centralnu banku, ali ne i zajednički budžet, po Soroševim rečima, rešen je stvaranjem trajne Evropske institucije za finansijsku stabilnost, stvorene za spasavanje zemalja pritisnutih dugovima.

Soroš je međutim rekao da reforme ne rešavaju pravu nevolju evra - da je zajednička valuta razdvojila bogatije članice EU od siromašnijih.

"Evro je trebalo da donese približavanje, a u stvari je doneo udaljavanje koje se sada dodatno produbljuje... Dobićete podeljenu Evropu, a to će politički biti veoma neugodno", rekao je Soroš.

"Ovaj nerešeni problem bi, po mom mišljenju, trebalo da bude prepoznat i da se za njega nađe neko rešenje pošto je evro očigledno tu da ostane. Postoji jasna posvećenost evru, ali bi on mogao da pokrene izrazito podrivačku političku silu dve Evrope", upozorio je Soroš.

"Evropa bi mogla da se raspadne zbog ove podele i zato je potrebno rešenje", rekao je Soroš.

On je rekao da bi bogatije evropske zemlje trebalo da investiraju u siromašnije, ali i da najveća evropska privreda - nemačka, to ne može zbog veoma rigoroznih ustavnih odredbi.

Soroš je pozvao na stvaranje panevropskog paketa podsticajnih mera koje bi podstakle rast u zemljama koje ekonomski zaostaju.

2024 © - Vesti online