Sreda 26.01.2011.
23:50
Beta

Hrvati od Srba traže optužnice i presude, ne spiskove

Saradnja ministarstava pravde Hrvatske i Srbije na ispitu
 

On je naveo da je Srbija odustala od krivičnog gonjenja 26 osoba čija su imena na spisku 33 osobe osumnjičene za ratne zločine koji je Beograd dostavio Zagrebu prošle nedelje.


"S Ministarstvom pravde Srbije dogovoreno je da ćemo obavestiti sve koji se nalaze na popisima osumnjičenih", dodao je ministar.


Slučaj Tihomira Purde

Osvrnuvši se na slučaj hrvatskog veterana Tihomira Purde koji je pritvoren u BiH po poternici Srbije, Bošnjaković je rekao da je nedopustivo da se izručenje temelji na iskazima "iznuđenim pod torturama i batinama". Sud BiH je danas odbio žalbu Purdine odbrane, te će on ostati u pritvoru dok sud ne donese odluku o zahtevu Srbije za izručenje.


Ministar veretana Tomislav Ivić izjavio je novinarima posle sastanka da veruje da se više neće otvoriti mogućnost da se bilo koji hrvatski veteran nađe u situaciji kao Purda.


"Radikalnije" prema optužnicama

Predsednik Udruženja zatvorenika srpskih koncentracionih logora Danijel Rehak rekao je da je na sastanku tražio da se Ministarstvo pravosuđa "radikalnije" odnosi prema svim optužnicama, posebno iz Srbije.


Ratni komandanti odbrane Vukovara i pripadnici političkog rukovodstva tog grada iz 1991. zatražili su danas od državnog vrha sastanak o slučaju Purde i ostalih, navodno optuženih veterana iz Vukovara.

2024 © - Vesti online