Sreda 26.01.2011.
16:59
Tanjug

Odbačena žalba, Purda ostaje u pritvoru

Sud BiH produžio je pritvor Tihomiru Purdi
 Odluku o odbacivanju žalbe donelo je krivično veće suda na osnovu mišljenja nadležnog sudije, javili su mediji u Hrvatskoj.
 

Prema odluci krivičnog veća, Purda ostaje u ekstradicionom pritvoru u BiH, sve dok sud ne donese odluku o zahtevu za njegovo izručenje koji je uputila Srbija, koja ga tereti za ratne zločine 1991. u Vukovaru.
 

Pravosudne vlasti Srbije, Sudu BiH su zahev za produženje pritvora na maksimalnih 40 dana dostavile 20. januara, a naredni dan u Sarajevo je stigla i popratna dokumentacija nužna za donošenje odluke o mogućem izručenju.
 

Hrvatske pravosudne vlasti ocenile su, na osnovu iskaza svedoka, da nema osnova za krivično gonjenje Purde niti za traženje njegovog izručenja Hrvatskoj.
 

Purda je na osnovu međunarodne poternice uhapšen 5. januara na graničnom prelazu Orašje u BiH i određen mu je pritvor od 18 dana.
 

Sud BiH produžio je ekstradicioni pritvor za još 22 dana, odnosno do roka od 40 dana. Kad počne proces odlučivanja o zahtevu za izručenje, u BiH se pritvor može produžiti i do šest meseci.
 

Zakonima u BiH nisu precizirani rokovi u kojima se mora doneti odluka o zahtevu neke države za izručenje.

2022 © - Vesti online