Ponedeljak 30.11.2009.
14:36
Tanjug

Rogozin: Proširenje NATO-a na Balkan opasno

Dmitrij Rogozin
Rogozin je ruskoj državnoj agenciji Itar - Tass rekao da se pripreme integracije BiH u NATO dešavaju "u toku najdublje krize između dve državne formacije - Republike Srpske i Federacije BiH“.

"Rusija i dalje smatra širenje NATO-a pojavom koja protivreči osnovama bezbednosti na evropskom kontinentu. Smatramo to širenje opasnim ne samo u njegovom kretanju na istok. Sitaucija na Balkanu ne trpi užurbane korake u pokušajima da se zauzme pravni i politički vakuum, nastao posle raspada Jugoslavije“, rekao je stalni predstavnik Rusije pri Alijansi.

Prema njegovim rečima, "bujanje NATO-a neće dovesti do veće bezbednosti ne samo na evropskom kontinentu u celini, nego i konkretno na Balkanu".

"Zato će užurbane odluke, koje mogu biti donete već 3. decembra, biti usmerene protiv sopstvene bezbednosti Zapada i protiv mogućnosti da se ustanove primerenija pravila ponašanja između evropskih država, koja diktiraju neophodnost zaključenja novog sporazuma o evropskoj bezbednosti“, istakao je Rogozin.

Itar-Tas su je predstavnik NATO-a Džejms Apaturaj potvrdio da će na ministarskom susretu NATO-a 3. decembra biti razmatrano pitanje pristupanja BiH i Crne Gore Akcionom planu, koji može biti dat ili jednoj ili obema državama.

2024 © - Vesti online