Sreda 26.01.2011.
04:10
Tportal.hr

"Izgubio sam stan, sada i dostojanstvo"

Momova tužna priča na koju je upozorio HTV-ov novinar Saša Kosanović u emisiji Hrvatska uživo u martu 2010. godine, još uvek čeka, ako je to moguće, barem ljudskiji završetak.

Momir Drobac i Jadranka Kosor

Naime, deset meseci kasnije, "Hrvatska uživo" opet upozorava na iste stvari nakon što je i novinar "Tportala" Drago Pilsel ukazao na to da Momir Drobac i dalje živi ispod svakog ljudskog dostojanstva.

Gotovo se ništa od marta prošle godine nije promenilo osim što je Kosorova već tada počela da otkriva uredničke porive, ali ni drugi, iako je bilo onih koji su se javili da će pomoći (a među najglasnijima je bio predsednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac), nisu se pretrgli sudeći prema rezultatima - kojih nema, ističe "Tportal".

U emisiji je pak Momir Drobac rezignirano progovorio o svojoj tužnoj sudbini: "U tim prvim danima bilo je dosta ljudi koji su nudili pomoć. Socijalna služba bila mi je na vratima, razgovarao sam s nekim ljudima na visokim položajima, sa Srpskim narodnim vijećem (SNV). Meni je najvažnije da su oni pomoć ponudili", kazao je Drobac, ali i dodao da mu je neugodno da prihvati milostinju od stranaca.

U međuvremenu, naime, njegov život dobio je novu crnu notu, jer, kako kaže, nije to što je izgubio privatnost: "Izgubio sam nešto puno važnije. Dostojanstvo."

Tužno, ali istinito, Drobac kaže da mu više nije teško da živi u stanu bez struje i grejanja, jer: "Nije to nešto od čega želim da stvaram problem." No zasmetale su mu stvari o kojima se povela rasprava neutemeljena na činjenicama.

Bilo je onih koji su tvrdili da je njegov otac učestvovao u ratu u Hrvatskoj, međutim: "Moj otac je umro 11. septembra 1989. godine. Dakle, puno pre početka rata. Osim ako nije postao duh, on nije mogao da učestvuje u ratu", upozorio je Drobac a preneo "Tportal".

Premda mu je javni istup doneo više štete nego koristi, njemu je ipak drago što je to učinio pa je iz svog stana bez struje, vode i grejanja poručio: "Nadam se da su se oni koji žive u tuđim domovima barem na trenutak osećali onako kako se ja osećam već dvadeset godina."


Ipak, SNV i dalje Momu obećava pomoć, a preko svog advokata Borisa Miloševića poručili su da nisu mogli brže da deluju i da će mu uskoro uvesti struju. I da rade studiju o sličnim slučajevima.

"Tportal" se nada da "slučaj Drobac" to više neće biti, jer kao što je zaključila urednica "Hrvatske uživo" Maja Sever: "Samo se nadam da nećemo opet ovde sedeti za deset meseci i ponovo razgovarati o Momiru Dropcu..."

2024 © - Vesti online