Sreda 26.01.2011.
13:27
J. L. Petković - Vesti

Mesto nam je u kosovskoj vladi

Slobodan Petrović

SLS je zainteresovan da u tim pregovorima učestvuje, a kako još kaže, ima i neophodne kapacitete i znanje da pomogne u prevazilaženju problema Albanaca i Srba.

Kada očekujete da će početi razgovori Beograda i Prištine?
- Želim da pregovori počnu što pre, jer očekujem da tokom njih dođe do konkretnih rešenja koja će poboljšati život svih građana na Kosovu, a posebno pripadnika srpske zajednice.

Ipak, ne verujem da će pregovori početti pre konstituisanja organa vlasti na Kosovu, i zbog toga se slažem sa predviđanjima da je njihov početak nemoguć pre marta ove godine.

Izjavili ste da SLS ima kapacitete da učestvuje u tim pregovorima, u kojim oblastima?
- Kapaciteti SLS-a vezani su pre svega za one oblasti kojima se stranka bavila poslednje tri godine učestvujući u kosovskoj vladi. Zainteresovani smo za sva pitanja koja utiču na svakodnevni život Srba. Mi ćemo vršiti pritisak na sve aktere pregovora da se teme ne politizuju.

Koja pitanja bi trebalo hitno rešiti?
- Registarske tablice za vozila će svakako biti tema razgovora. Pitanja carine, telekomunikacija, saradnje sa Beogradom u domenu obrazovanja i zdravstva su oblasti u kojima imamo relevantne ljude koji će o tome ravnopravno razgovarati. Imamo i neka gotova rešenja koja za sada nećemo otkrivati.

Koja će biti pozicija SLS-a u novoj vladi Kosova? Koliko ćete imati ministarstva?
- Predstojeći pregovori prvi su veliki zadatak pred SLS-om posle pobede na izborima. Od broja ministara važniji nam je kvalitet, to jest ono što će nam eventualna mesta u vladi omogućiti da uradimo. Kada je reč o broju poslanika, čvrsto verujem da će SLS držati gotova sva poslanička mesta koja su posle izbora pripala predstavnicima srpske zajednice.

I ove godine idete na molitveni doručak kod predsednika SAD, s kim ćete imati neformalne sastanke?
- Svakako da mi pričinjava veliko zadovoljstvo to što ću po treći put zaredom biti na Molitvenom doručku. Naravno da neću propustiti priliku ni ovoga puta da se sretnem sa značajnim ljudima iz Stejt departmenta i Kongresa.


Da li ćete se videti sa Hilari Klinton?
- Agenda sastanaka je puna, a da li će među tim susretima biti ručak sa Hilari Klinton ili sa Mišel Obama, ne znam. To je na organizaciji protokola. Ali izvesno je da ćemo doručkovati zajedno.

2024 © - Vesti online