Sreda 26.01.2011.
02:11
Beta

Kasno za promenu delegacije u PS SE

Nedostaju nam žene: Slavica Đukić-Dejanović

Upitana da li je predstavnik Srbije trebalo da učestvuje na sednici Komiteta Parlamentarne skupštine SE u novembru na kojoj je odlučenoda u delegacijama mora biti i žena, ona je rekla da pretpostavlja da predstavnik Srbije nije bio na toj sednici iz finansijskih razloga.

"Ne bih želela da govorim u njihovo ime samo pretpostavljam da su razlozi neodlaska finansijski", rekla je Đukić-Dejanović.

Mandati članova delegacije Srbije u Parlamentarnoj Skupštini Saveta Evrope dovedeni su u pitanje zbog nezastupljenosti žena u stalnom sastavu delegacije. U delegaciji Srbije su i četiri žene, ali su one zamenice stalnim poslanicima.

Rešiti problem preletača

 

Na pitanje o blanko ostavkama, Đukić-Dejanović je rekla da su svi poslanici parlamentarne većine za ukidanje blanko ostavki i da veruje da tako misle i drugi poslanici.


"Trenutno se konsultujemo sa pravnim stručnjacima o tome kako realizovati ovu ideju, odnosno da li je to moguće uraditi izmenama Zakona o izboru narodnih poslanika tako što bi u njemu bilo navedeno da poslanici vlasnici mandata ili se mora nešto drugo učiniti", rekla je ona.

 

Đukić-Dejanović je navela da pitanje blanko ostavki mora biti rešeno ili u februaru na vanrednom ili u martu na redovnom zasedanju parlamenta.


"Moje glasno razmišljanje je da ovim izmenama moramo rešiti i problem prelazaka. U parlamentu već imamo poslanike koji su napustili svoje poslaničke grupe, a nisu vratili mandat stranci sa čije liste su izabrani već su samostalni", rekla je predsednica Skupštine i dodala da smatra da je prelazak u drugu poslaničku grupu kršenje
izborne volje građana.


Đukić-Dejanović je rekla i da bi izmenama zakona trebalo navesti da poslanici imaju pravo da zadrže mandat kada napuste poslaničku grupu na čijoj listi su izabrani, ali da ne mogu da pređu u drugu poslaničku grupu.

2024 © - Vesti online