Sreda 26.01.2011.
00:13
Beta

Lunaček: Marti, sada predaj dokaze!

Ulrike Lunaček

Lunaček smatra da Dik Marti sada mora da misiji EU na Kosmetu preda dokaze o "teškim optužbama" kako bi Euleks na osnovu njih mogao da započne istragu. U saopštenju Lunačekove iskazano je njeno očekivanje da će kosmetske, ali i albanske vlasti, u istrazi tesno sarađivati sa Euleksom.

"Hašim Tači je protekle nedelje obećao punu podršku ovoj istrazi i sada, u sopstvenom interesu, mora da pokaže da je to ozbiljno mislio. Albanska vlada je, sa druge strane, pozvana da stavi na raspolaganje informacije o navodnim ustanovama za transplantaciju organa s kojima se trgovalo, kao i o masovnim grobnicama na svojoj teritoriji.

Pored toga Tirana mora sarađivati u razjašnjavanju uloge nacionalne albanske obaveštajne službe u saslušanjima pripadnika OVK. Istina i pravda su apsolutno potrebne za pomirenje i demokratski proces u svim zemljama regiona, uključujući Kosovo", poručila je ona.


Lunaček, međutim, strahuje da bez dovoljne garancije bezbednosti svedoka istraga ovih i drugih kriminalnih aktivnosti neće pokazati značajne uspehe.

"Kosovo i Metohija je mala zemlja. Ako Euleks ne dobije mogućnost i sredstva da kosmetskim svedocima i njihovim porodicama omogući novi identitet u drugoj zemlji, onda neće biti gotovo nikakvih optužnica niti presuda. Zahtevajući pravnu državu na Kosmetu, članice EU, ali i SAD ili Kanada moraju da ponude konkretne programe za zaštitu svedoka", podvukla je ona.

2024 © - Vesti online