Utorak 25.01.2011.
23:14
Beta

Egipat: Sukob policije i demonstranata

Posle Tunisa masovni protesti i u Egiptu
 
Demonstranti u Kairu vikali su "Dole Mubarak!", peli se na policijsko oklopno vozilo i bacali kamenice, tražeći iskorenjivanje siromaštva, korupcije i nezaposlenosti, kao i okončanje višedecenijske vladavine predsednika Hosnija Mubaraka.

Policija je odgovorila vodenim topovima, pendrecima i suzavcem. Prema ranije objavljenim procenama policije, u Kairu protestuje više od 15.000 ljudi.

Današnji protesti, najmasovniji poslednjih godina u Egiptu, počeli su mirno pošto je policija pokazala neuobičajenu uzdržanost - kao da je država nastojala da ne isprovocira nemire slične onima koji su doveli do rušenja vlasti u Tunisu, napominje agencija AP.

Situacija se promenila kada je masa okićena zastavama Egipta i Tunisa ispunila glavni gradski trg. Demonstranti su napali kamion sa vodenim topom, otvorili vrata i isterali vozača, bacali kamenice i postavljali metalne barikade, dok je policija upotrebila pendreke kako bi odbila demonstrante koji su pokušavali da probiju kordon.

U Aleksandriji, lučkom gradu na obali Sredozemnog mora, hiljade ljudi učestvovalo je u demonstracijama nazvanim "Dan gneva", protiv vladavine Hosnija Mubaraka.

Protesti u Egiptu počeli su usred rastućeg nezadovoljstva zbog siromaštva i nezaposlenosti, kao i pitanja Mubarakovog naslednika na predsedničkim izborima zakazanim za 2011. godinu.

Skoro polovina od oko 80 miliona stanovnika Egipta živi sa dva dolara dnevno ili manje što je granica siromaštva koju su odredile UN, a loš obrazovni sistem, slaba zdravstvena zaštita i visoka nezaposlenost mnogima su uskratili zadovoljavanje i najosnovnijih potreba.

2024 © - Vesti online