Utorak 25.01.2011.
15:44
Vestionline

"Hrvatska loše tretira prognane"

Kolone izbeglica pobeglo je iz Hrvatske za vreme sukoba
 

Ta koalicija je povodom izjave evropskog komesara za proširenje Štefana Filea da bi Hrvatska mogla da završi pregovore za ulazak u EU u prvoj polovini ove godine ocenila da se značajan deo građana druge nacionalnosti u Hrvatskoj diskriminiše pristrasnim suđenjima i izrazila očekivanje da će početi primenu temeljnih evropskih dokumenata o ljudskim pravima.

"Šesnaest godina posle završetka rata stotine hiljada Srba, koji su izbegli, prognani, vode poreklo ili imaju imovinsko-pravne interese u Hrvatskoj, tretiraju se u praksi od zvaničnog Zagreba kao građani drugog reda", kaže se u saopštenju.

Izražava se očekivanje da će Hrvatska pre pristupanja EU dosledno primeniti Evropsku konvenciju o zaštiti osnovnih ljudskih prava i sloboda, kao i Sporazum o normalizaciji odnosa između SR Jugoslavije i Hrvatske iz 1996. godine, u kom se kaže da će izbeglim i prognanim biti vraćena njihova imovina.

Traži se i primena Bečkog sporazuma o sukcesiji iz 2001. godine i Sarajevske deklaracije iz 2005. godine, koji takođe propisuju povraćaj imovine i rešvanje problema izbeglih i raseljenih osoba.

2024 © - Vesti online