Ponedeljak 30.11.2009.
11:43
Vestionline

Milorad Dodik: Mesić je ustaša

Verovatno će reagovati na ovu izjavu: Stjepan Mesić

Predsednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik, koga je hrvatski predsednik Stjepan Mesić nedavno optužio da "nastavlja Miloševićevu razbijačku politiku koja bi mogla dovesti do novih sukoba", u razgovoru za beogradski list "Kurir" žestoko odgovara na te optužbe. Dodik tvrdi da je Hrvatska ta koja je nastala na etničkom čišćenju, a ne entitet na čijem je on čelu

"Mesić vodi antisrpsku politiku. On sada želi da zanemari etničko čišćenje Srba koje se dešavalo u Hrvatskoj, bacajući krivicu na druge. Tako i ovog puta, potpomognut savetima svojih mentora iz Sarajeva Harisa Silajdžića i Željka Komšića i ostalih, ali za mene to nije ništa neuobičajeno. Svi znamo da je u Hrvatsku povratak Srba i sada nemoguć, da ih hapse čim se pojave na granici, što dokazuje da Hrvatska nastavlja sa etničkim čišćenjem. Čak i oni Srbi koji su preživeli rat sada razmišljaju kako da odu iz Hrvatske, pošto tamo nemaju zagarantovana građanska prava".

Milorad Dodik u intervjuu koji prenosi "Kurir" dodaje: "Na Mesićevoj ideologiji Srbi su proterani iz Hrvatske. On sada hoće da opere svoju svest i savest, a sa druge strane i da odbrani svoju politiku. Nismo Tadić i ja bili eksponenti politike koja se vodila 90-ih, niti smo mi s Miloševićem pravili tu glomaznu strukturu zločina koji se desio na prostoru na kome su stradali gotovo svi, a Srbi najviše."

Ivo Miro Jović: "Ne daj Bože da nas opet zadesi kuga poput Stjepana Mesića"

U iznošenju kritika na račun hrvatskog predsednika Mesiću se pridružio i član Predsedništva HDZ- a BiH Ivo Miro Jović koji je izjavio da veruje da će na izborima u Hrvatskoj za predsednika "biti izabrana evropska osoba koja će imati osećaje i za susede, a posebno za Hrvate u BiH".

"Ne daj Bože da nas opet zadesi kuga poput dosadašnjeg hrvatskog predsednika Stjepana Mesića", rekao je Jović za "Glas Srpske".

Prema Jovićevim rečima, Mesić nije ispunio obaveze zaštite Hrvata u BiH, što propisuju Ustav Hrvatske i Dejtonski sporazum. "Mesić je činio sve što je moguće da se približi bošnjačkom narodu i da bude u funkciji njihovog zaštitnika, iako je na sceni u BiH majorizacija Hrvata. On to radi zbog ličnih interesa u kapitalu i privrednom proboju", dodaje Jović.

Jović smatra da je Mesić "u poznim godinama i mogla bi mu se na odlasku sa političke scene oprostiti senilnost, ali ne može da mu se oprosti to što je deset godina predsednik Hrvatske, a ni mišlju, ni rečju, ni delom nije učinio ništa na ispunjavanju svojih obaveza iz Ustava Hrvatske i Dejtonskog sporazuma".

2024 © - Vesti online