Utorak 25.01.2011.
01:05
RTS, Novosti

Savu slaviti kao prosvetitelja, a ne duhovnika

Novopazarske škole će ipak proslaviti školsku slavu

Povodom poziva glavnog muftije Islamske zajednice u Srbiji Muamera Zukorlića vernicima da bojkotuju proslavu Savindana na način da ne dozvole "realizaciju projekta asimilacije i pokrštavanja njihove dece", reagovali su Ministarstvo prosvete i Zaštitnik građana.

Pomoćnik ministra prosvete Zoran Krstić rekao je da sve škole u Srbiji i svi učenici državljani Republike Srbije treba da obeleže školsku slavu Svetog Savu, jer je taj praznik predviđen kalendarom rada. Poznavanje dela i uloge prvog srpskog prosvetitelja, pitanje je opšte kulture i obrazovanja uopšte, rekao je Kostić.

Proslava će ipak biti u Novom Pazaru

 

Škole u Novom Pazaru, kao svake godine, obeležiće Svetog Savu. Proslave će biti organizovane prema uputstvima Ministarstva prosvete, što znači da će učešće dece u njima biti - dobrovoljno. "Kao i ranijih godina obeležićemo školsku slavu", kaže Ahmet Bihorac, direktor OŠ "Stefan Nemanja" u Novom Pazaru. "Na pripremi programa proslave radi tim nastavnika koji čine i Srbi i Bošnjaci. Sem vrlo retkih slučajeva, do sada nismo imali primedbi Bošnjaka". Bihorac naglašava da nikada nijedno dete nije prisiljeno da slavi Svetoga Savu.

Isti stav imaju i u najvećoj novopazarskoj osnovnoj školi "Bratstvo". Direktor Dejan Kulundžić kaže da je na deci i njihovim roditeljima da odluče da li će prisustvovati priredbama.

Obeležavanje Svetog Save u novopazarskim i sandžačkim školama obično traje po pola sata, a u programu ne učestvuju verska lica.

On je podsetio da su sva deca ravnopravna u sistemu obrazovanja i da je Sveti Sava kao školska slava predviđena godišnjim kalendarom rada obrazovno - vaspitnih ustanova Srbije.

"Svečanosti se odvijaju u školama, svaka ustanova ima svoju koncepciju proslave", rekao je Kostić i naveo da Ministarstvo nije dobilo nikakve prijave niti primedbe od roditelja da su njihova deca dobijala neopravdane izostanke, jer nisu prisustvovala Svetosavskoj akademiji.

Zaštitnik građana Saša Janković rekao je da je na Dan Svetog Save, svoj školskoj deci, bez obzira na etničku ili versku pripadnost, mesto je na svečanim akademijama, u svojim školama.

Ombudsman je upozorio da đaci nisu obavezni da prisustvuju verskim obredima. "Ono čemu prisustvo svakako ne može biti obavezno, jesu verski obredi, odnosno nije obavezno prisustvo bogosluženjima i verskim obredima bilo gde, pa i u školi", upozorio je republički ombudsman u saopštenju.

Povodom javne polemike o odnosu prava manjina i proslavljanja Svetog Save u školama u Srbiji, republički Zaštitnik građana podseća da se "Sveti Sava s pravom smatra ocem naše pismenosti i obrazovanja".

"Činjenica da je istovremeno bio duhovnik, poglavar pravoslavne crkve, ne potire da je on prvi prosvetitelj na prostoru Srbije i da je širio duh prosvetiteljstva i pismenosti u vremenima koja su prethodila savremenim podelama", navedeno je u saopštenju.

Portparol Ministarstva vera Aleksandar Raković kaže da je poziv glavnog muftije Islamske zajednice u Srbiji na bojkot školske slave Sveti Sava "još jedan u nizu primera grube politizacije koju diktira Muamer Zukorlić". Raković je rekao da se Savindan obeležava kao Dan duhovnosti, a ne kao školska slava.

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić pozvao je muslimane da ne dozvole "realizaciju projekta asimilacije i pokrštavanja njihove dece" kroz učešće na skupovima koji će biti organizovani povodom predstojećeg obeležavanja školske slave Svetog Save. Zukorlić je pozvao roditelje da podrže i ohrabre svoju decu u bojkotu aktivnosti i pasivnog učešća na skupovima povodom Svetog Save. 

Hočevar: Rado slavimo 


"Ne smeta nam učešće u proslavljanju Svetog Save kao školske slave i prazniku prosvetnih radnika u Srbiji. Štaviše, radujemo se takvom jedinstvu", rekao je beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar.

 

Prema njegovim rečima, Svetog Savu kao svetitelja poznaje i Katolička crkva. "Deca katolika u Srbiji rado učestvuju u obeležavanju ovog praznika. Očekujemo, međutim, da svi, a naročito država, neprekidno budu svesni da u Srbiji žive i narodi koji su drugih veroispovesti i koji imaju svoje svetitelje".

2024 © - Vesti online