Ponedeljak 24.01.2011.
22:11
Vestionline

Medvedev: Sklanjajte Lenjina sa Crvenog trga

Nekda se čekalo da ove bakice umru kako bi se sahranilo Lenjinovo telo

Inicijativa da se "posmrtna lutka" prvog praktičara marksizma ukloni iz mauzoleja na Crvenom trgu, postaje sve ozbiljnija i realnija, a u Kabinetu Medvedeva kažu da o tome treba razmisliti. Predlog je, na zgražavanje komunista, došao iz redova vladajuće Jedinstvene Rusije jer je Lenjin "sporna politička ličnost i neukusno je da se predstavlja kao stožerna figura naše prošlosti i nalazi u nekropoli u središtu naše države".

Kako pišu moskovski mediji u Kremlju sa blagonaklonošću gledaju na inicijativu za uklanjanje tela sa Crvenog trga. Prebacivanje Lenjina iz mauzoleja moglo bi da postane jedan od značajnih projekata koji bi u predizborno vreme dodatno uticao na pozitivan imidž predsednika Medvedeva, jednak učestvovanju Vladimira Putina u istrijskom ujedinjenju Ruske i emigrantske pravoslavne Crkve, kojim je sadašnji premijer podigao ugled u društvu.

Velika istorijsko-politička rasprava o tome gde bi trebalo da leži balzamovano Lenjinovo telo preselila se i na Internet, a na sajtu "Good-bye-Lenjin" može se glasati o njegovoj sudbini. Za samo nekoliko dana to je uradilo oko 100.000 ljudi. 


Sociološka istraživanja pokazuju da je oko 70 posto Rusa spremno da se "Lenjinovo telo" preda zemlji.


Pokop Lenjinovog tela i njegovo sklanjanje iz mauzoleja jedno je od vrlo kompleksnih i osetljivih političkih i istorijskih pitanja u postkomunističkoj Rusiji, a nekoliko pokušaja (poput Jeljcinovih sredinom 90-ih) odlagani su za neke srećnije dane i odlazak generacija koje slave njegov lik i delo.

2024 © - Vesti online