Ponedeljak 24.01.2011.
15:41 >> 20:37h
Beta, Vestionline

Rusija: 35 osoba poginulo u samoubilačkom napadu, povređen Srbin

Ambasadorka Srbije u Rusiji Jelica Kurjak kazala je da je Miljković hospitalizovan. On ima otvoreni prelom ruke, povređena mu je noga i oko i nije u životnoj opasnosti.


"Za sada nemamo nijednu informaciju o našim građanima, jer je identifikacija u toku", kazala je ona i dodala da je u ruskom ministarstvu za vanredne situacije rečeno da će prva informacija o žrtvama biti saopštena za dva sata.

Pronađena glava bombaša-samoubice

Reč je o samoubilačkom napadu, a mediji navode da je teroristički napad delo separatističkih islamista sa severnog Kavkaza. Na aerodromu je pronađena glava osobe za koju se veruje da je izvela bombaški napad, javla je ruska agencija Interfaks. U pitanju je muškarac star između 30 i 35 godina koji "izgleda kao Arapin", a policija traga za još trojicom muškaraca koji se dovode u vezu sa ovim napadom.

Trojica muškaraca došla su na aerodrom sa bombašem samoubicom, a "nastavili su svojim putem" pošto je on aktivirao eksploziv, navodi agencija. RIA Novosti, s druge strane, piše da su ruske tajne službe imale informacije o tome da je planiran napad na jedan od moskovskih aerodroma.

"Eksplozija se dogodila u delu za isporuku kofera na terminalu za međunarodne dolaske", rekla je zvaničnica ekipe zadužene za istragu Tatjana Morozova.

Kako navode ''RIA novosti'', jačina eksplozije bila je ekvivalentna snazi od pet do 10 kilograma dinamita. Neki mediji navode da postoji mogućnost da je bomba bila u jednom od kofera, posle čega je aktivirana. RIA navode da je eksplozivna naprava bila ispunjena metalnim predmetima.

 

Predstavnik istražnog komiteta Državnog tužilaštva saopštio je da je podignuta krivična prijava za terorizam, a mere bezbednosti su pojačane na drugim moskovskim aerodromima - Šeremetjevo i Vnukovo.

Gust dim od eksplozije otežavao je spasilačkim ekipama da utvrde koliko je povređenih. Osoblje aerodroma uništilo je zid blizu terminala za isporuku kofera, kako bi ljudi mogli da budu evakuisani.

Srpska aviokompanija Jat ervjez (Airways) i ruski Aeroflot na liniji Beograd-Moskva ne sleću na aerodrom Domodedovo. Prema informacijama zvaničnika beogradskog aerodroma, te dve kompanije na letu iz Beograda u Moskvu sleću na aerodrom Šeremetjevo dva.


Predsednik Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je saušešće porodicama nastradalih i saopštio da je odložio svoj put u Švajcarsku, gde je trebalo da učestvuje na ekonomskom forumu u Davosu. Medvedev je obećao da će odgovorni za ovaj zločin biti uhvaćeni i kažnjeni.

Predsjednik SAD Barak Obama oštro je osudio bombaški napad na aerodormu u Moskvi, dok je generalni sekretar NATO-a  Anders Fog Rasmusen izjavio je da je "šokiran" današnjim samoubilačkim napadom.

"Mi smo zajedno u toj borbi. Zato treba da pojačamo našu saradnju i našu borbu protiv terorizma u okviru Saveta NATO-Rusija", rekao je Rasmusen.

Aerodrom Domodedovo godišnje usluži oko 22,5 miliona putnika, a oko 60 odsto letova su letovi evropskih aviokompanija.  

Teroristi su prošle godine organizovali napad na dve stanice metroa u Moskvi, i tom prilikom stradalo je 40 osoba. Odgovornost za napad preuzeli su islamski separatisti.

2024 © - Vesti online