Ponedeljak 24.01.2011.
15:26
Vestionline

Produžen pritvor špijunu ’’Vikiliksa’’

Elmer ima pravo žalbe na odluku suda u roku od 10 dana, navedeno je u saopštenju kancelarije njegovog advokata Gandena Tetonga, datiranog 22. januara.

Pomogao osnivaču ''Vikiliksa'' Džulijanu Asanžu: Rudolf Elmer
 

Elmer, nekadašnji bankar "Julijus Bera", prebačen je u pritvor pošto je veb sajtu "Vikiliks" dostavio dva CD-a, na kojima se navodno nalaze detalji oko 2.000 "ofšor" računa, prenela je britanska agencija.

U odvojenom slučaju, u sredu ujutru, Elmer je proglašen krivim zbog kršenja tajnosti švajcarskih bankovnih računa, pošto je poreskim vlastima prosledio podatke o privatnim klijentima i pretio zaposlenim u svojoj bivšoj kompaniji.

On je na tu presudu već uložio žalbu. Osnivač "Vikiliksa" Džulijan Asanž kritikovao je juče švajcarske vlasti zbog hapšenja Elmera, navodeći da je bilo potrebno da ispitaju slučajeve utaje poreza koje je švajcarski bankar otkrio.

SSvajcarski mediji spekulišu da se podaci dostavljeni "Vikiliksu" tiču poslova "Julijus Bera" na Kajmanskim ostrvima, koje je vodio upravo Elmer i da stoga njihovu tajnost ne štiti švajcarski zakon o bankama.

2024 © - Vesti online