Ponedeljak 24.01.2011.
11:40
M. Filipović - Vesti

Damjanu rekli da ga je rodila Meksikanka

To je, očito, razljutilo socijalnu radnicu pod čijom se pratnjom održavaju susreti roditelja i dece, pa je decu izvela iz prostorije.

Ne nazire se kraj drame: Nastasija i Damjan

"Još lošija vest stigla je u petak iz Suda, kada je sudija Hose Alva odbio da poništi naše pređašnje priznanje da smo maltretirali decu, i tako nam onemogućio da u februaru započnemo suđenje od nule. Kao što znate, na predlog advokata dostavljen je zahtev za poništenje tog priznanja koje smo dali pod prinudom, a advokati su želeli da slučaj startuje od nule.

I sada ne znamo kako će se stvari razvijati - ako se oslobodimo optužbi da smo emotivno povredili i seksualno zlostavljali decu mi ćemo se žaliti višem sudu na prvu presudu, po kojoj smo zlostavljali decu", kaže Vuk Nastić.

Mek Donalds umesto crkve


"Ovo već zaista postaje nepodnošljivo i neizdrživo, i ja zaista ne znam kako će se sve ovo odraziti na našu decu.

 

Prošle nedelje ponovo im nije bilo omogućeno da odu u pravoslavnu crkvu, kako je sud naložio, već ih je socijalna radnica, dok su staratelji bili na službi u njihovoj katoličkoj crkvi, odvela u Mek Donalds.

 

Umesto sa svojima, deca nedelju provode u Mek Donaldsu, protivno bilo čijoj volji. Hoće li biti tako i ove nedelje ili će ih neko konačno odvesti u grčku pravoslavnu crkvu u Staktonu?", pita se Vuk Nastić.

Podsećamo, prvo saslušanje zakazano je za sredu, 26. januar, a prvo sudsko ročište za 14. februar. Niko sa sigurnošću ne može da predvidi kako će se situacija razvijati.

Hoće li deca, shodno odlukama kalifornijskog i saveznog tužilaštva biti vraćena roditeljima, koji ih nisu zlostavljali?

Da li će Agencija tražiti nagodbu sa roditeljima i vratiti im decu, pod uslovom da oni odustanu od tužbe za odštetu, ili će se slučaj nastaviti u agoniji beskonačnih ročišta?


Sistem zaštite dece u Kaliforniji na ovom slučaju pokazao je svoje najcrnje lice, potvrđujući kako se državni službenici otimaju o sudbinu dece kako bi beskrupulozno opravdali postojanje svoje agencije od 1.400 zaposlenih sa 300 miliona godišnjeg budžeta.


Generalni konzul Desko Nikitović ogorčen je razvojem situacije i takođe ne može da predvidi šta će se desiti na suđenju.


"Još nisam dobio odgovor iz Agencije na moj zahtev da posetim Nastasiju i Damjana. Pre izvesnog vremena su mi rekli da će oni kontaktirati Stejt department i potom me obavestiti o odluci, ali te odluke do danas još nema.

Prinuđen sam da ponovo lično intervenišem u Stejt departmentu, uz nadu da će mi izaći u susret i omogućiti da posetim decu. Mi ćemo se boriti do kraja sve dok deca ne budu vraćena u roditeljski dom, a brojni naši sunarodnici i veliki broj Amerikanaca su na našoj i strani pravde", kaže Nikitović.
 

Željno čekaju utorak


Nastići predstojeće suđenje iščekuju sa zebnjom i neizvesnošću, ali i velikom, roditeljskom nadom i beskrajnom ljubavlju za svoje mališane. Ni advokati nisu zadovoljni nepovoljnom odlukom sudije o zahtevu za poništenjem priznanja, ali veruju u argument pravde i zakona i pozitivan ishod.

2024 © - Vesti online