Ponedeljak 24.01.2011.
02:17
B. S. - Vesti

Banka čuva svetinju na Rumiji

Hram je, čini se, odbranio Predrag Sekulić, ministar održivog razvoja i turizma u vladi Crne Gore, koji je u opširnom intervjuu državnom dnevniku "Pobjeda", u poslednje vreme najgrlatijem zagovorniku rušenja ove svetinje, potvrdio da se crkva na Rumiji mora tretirati kao i svaki drugi bespravno podignuti objekat, odnosno deliti njihovu sudbinu.

Crkva na Rumiji


 

- Vlada Crne Gore je krajem 2008. godine potpisala ugovor o kreditu (sa Međunarodnom bankom, prim. B.S) za Projekat upravljanja zemljišnom administracijom, kroz koji će se obezbediti izrada dokumentacije kao osnove za plansko upravljanje prostorom - kazao je Sekulić.

- Jedan od uslova kredita je moratorijum na objekte izgrađene do 1. septembra 2008. godine (crkva na Rumiji je podignuta 2005), koji će biti na snazi sve do formulisanja usvajanja relevantnih planskih dokumenata.


Sekulić je objasnio da će sada svaki bespravno podignuti objekat, pa dakle i crkva na Rumiji, biti ponaosob analiziran i uklapan u plansku dokumentaciju, ukoliko je to moguće. Ukoliko se, pak, pokaže da bespravno podignuti objekti "nepovratno narušavaju" vrednosti i razvoj određenog prostora, oni će biti uklonjeni.

Odbrojavanje


Naporedo sa euforičnom harangom u kojoj je minulih dana prednjačio dnevnik "Pobjeda", ovaj list je počeo i svojevrsno "odbrojavanje" - iz dana u dan je isticano koliko je prošlo otkad je podignuta crkva na Rumiji i postavljano pitanje: ko je jači - pravna država ili srpski vladika Amfilohije (Radović)?

 

Ostaje da se vidi da li će odbrojavanje prestati i da li će splasnuti zlurada kampanja protiv "srpskog popa" sa Cetinja, optuženog za govor mržnje i širenje međunacionalne netrpeljivosti.

2024 © - Vesti online