Nedelja 23.01.2011.
23:38
Srna

Varaždin: Vernici protestovali protiv crkve

Javni protest protiv biskupa u Varaždinu
 

Oko 150 meštana sela Jakopovca i Kaštelanca protestovali su ispred prostorija Varaždinske biskupije, nezadovoljni odlukom biskupa Josipa Mrzljaka da ova sela pripoji drugoj župi.


Više od 400 godina sela su pripadala župi Varaždinske toplice, ali je početkom godine varaždinski biskup sela pripojio župi Jalžabet, tvrdeći da će na taj način vernicima biti obezbeđena bolja pastoralna briga, budući da Jakopovec i Kaštelanec administrativno i komunikacijski gravitiraju Jalžabetu.


To je izazvalo revolt meštana, koji su početkom godine zabranili župniku iz Jalžabeta ulaz u crkvu u Jakopovcu, pa ove godine tamo nije održana nijedna misa.


Noseći transparente na kojima je pisalo "Oprosti mu Bože jer ne zna šta čini", "Vratite nam župu Varaždinske toplice" i "Nećemo Jalžabet", vernici iz Jakopovca i Kaštelanca još jednom su ponovili da se nad njima vrši nasilje, te da im je premeštanjem u drugu župu učinjena nepravda.


Biskupu su poručili da neće odustati i da će pravdu, ako zatreba, potražiti u Vatikanu. Nakon što su oko sat vremena mirno protestovali, vernici su se uputili na svetu misu u varaždinsku katedralu Uznesenja Blažene Device Marije.

2024 © - Vesti online