Ponedeljak 24.01.2011.
01:23
Vestionline

Mond: Funkcioneri Tačijeve stranke finansiraju mafiju

Veoma opasan: Džavit Haljiti
 


Tekst pod naslovom "Drugo lice Kosova" govori o tome da je obaveštajna služba Kfora bila veoma usmerena na aktivnosti "velikana" OVK, između ostali i na Haljitija, danas "jednog od uticajnijih biznismena, člana partije Hašima Tačija i člana rukovodstva kosovske skupštine".


Na osnovu ovog dokumenta, Džavit Haljiti, poznat pod nadimkom "Zeka", ima i drugu stranu - jedan je od sponzora kosmetske mafije, koja takođe ima veliki politički uticaj, prenosi beogradski "Blic".


"Ali on nije jedini sa dvostrukom ulogom u političkoj eliti Kosmeta, u kojoj dominiraju bivši lideri OVK i raznih tajnih službi", navodi "Mond".


Prema francuskom listu, Evropska unija je konstantno obaveštavana o "tamnoj strani" rukovodstva OVK. U pitanju su visoki zvaničnici koji su uključeni u sve vrste krijumčarenja, nelegalne trgovine, organizovanog kriminala, reketiranja i likvidacije protivnika.


Francuski list se osvrće i na utvrđivanje dokaza Dika Martija da je OVK trgovala ljudskim organima, ali i da postoje činjenice o kriminalnim delima nakon rata.


"Ako verujemo izveštaju obaveštajne službe Kfora iz 2004. godine, koji sadrži informacije objavljene i u drugom izveštaju nemačke službe, samo mesec dana nakon prvog, Haljiti je bio povezan sa više kanala u Švajcarskoj, Prištini i Albaniji", piše "Mond".


Francuski list navodi da je Haljiti, između ostalog, uključen u prostituciju, trgovinu oružjem, drogom i naftom, i da je bio povezan sa zaplašivanjem članova Demokratskog saveza Kosova, preko tajne službe ŠIK.
 

"Haljimi je povezan sa (albanskim političarem i bivšim premijerom Albanije) Fatosom Nanom, finansijski podržava Hašima Tačija i bavi se finansijama DPK-a'', dodaje se u izveštaju Kfora, o kojem piše "Mond".

2024 © - Vesti online