Ponedeljak 30.11.2009.
00:38
Tanjug

Prvaci Boljšoj teatra napunili ’’Sava” centar

Prvaci Boljšoj teatra oduševili dupke punu veliku dvoranu ''Sava centra''

Publika, među kojom je bilo posetilaca iz cele Srbije i regiona, ispunila je do poslednjeg mesta parter i balkon Centra „Sava", a stotinak njih je stajalo ili sedelo na stepenicama.

Umetnički direktor i prvak baleta Boljšoj teatra, Janjin, predstavio se majstorski izvedenom komičnom ulogom starog Modesta Aleksijeviča iz baleta „Anuta" (muzika Valeri Gavrilin, koreografija Vasiljev) i dobio najviše aplauza srpske publike.



Pored Janjina i primabalerine Ane Antoničeve, koji su gostovali u Beogradu pre dve godine, prvi put beogradskoj publici predstavili su se Egor Kromušin u naslovnoj ulozi u baletu Arama Hačaturijana „Spartak", a u koreografiji Jurija Grigoroviča, kao i aktuelni pobednik jednog od najvećih svetskih baletskih takmičenja „Čajkovski" Dmitri Zagrebin sa partnerkom Marijom Mišinom.

Svoje vrhunsko scensko izvođenje dela klasičnog i neoklasičnog baleta prikazali su po prvi put na beogradskoj sceni i prvi solisti Boljšoj teatra Andrej Bolotin, Vjačeslav Lopatin i Vladislav Lantratov, a u timu balerina nastupile su vodeće solistkinje Ana Leonova, Anastasja Staškevič i Ana Tihomirova.
Mlada generacija virtuoznih umetnika Boljšoj teatra predstavila se duetima i solo nastupima sa klasičnog repertoara - „Krcko Oraščić" i „Labudovo jezero" Petra Iliča Čajkovskog, „Don Kihot" Ludviga Minkusa, „Rajmonda" Aleksandra Glazunova.

Publika je imala priliku po prvi put da vidi delove iz baleta „Vatre Pariza" Borisa Asafjeva, „Tarantela" Luisa Gotšalka, „Silfida" Hemana Levenskolda, kao i veoma zahtevne koreografske postavke Ogista Burnonvila „Festival cveća u Đencanu", na muziku Edvarda Helsteda i Holgara Paulia.

2024 © - Vesti online