Nedelja 29.11.2009.
23:48
Blic, Tanjug

Mesić: Hrvatska neće blokirati put Srbije u EU

Stjepan Mesić se nada da će odnosi Hrvatske i Srbije u budućnosti biti bolji
 


Mesić je u intervjuu za "Blic" rekao da to podrazumeva da svaka zemlja kandidat prethodno ispuni zadate kriterijume i usvoji evropske standarde. U osvrtu na odnose Srbije i Hrvatske na isteku svog mandata, Mesić ističe da oni nisu tako dobri kako bi mogli i trebalo da budu, ne samo u interesu dve zemlje, ne samo u interesu Srba u Hrvatskoj, nego i u interesu čitavog regiona.

"Do određenog zastoja u uzlaznoj liniji čiji početak se poklapa s početkom mog predsedničkoga mandata došlo je pošto je Hrvatska priznala nezavisnost Kosova. Mi smo jedna od 63 zemlje koje su to do sada učinile. Ne vidim nikakvoga smisla da se to zamera samo nama i da odnosi Zagreb - Beograd postanu taoci jednog poteza koji nije ništa drugo nego priznavanje nove realnosti na jugoistoku Evrope", rekao je Mesić.

On je potvrdio da i dalje veruje da Srbija treba da se „dekosovizuje“, objasnivši da pod pojmom „dekosovizacije“ ne misli ništa loše za Srbiju.

"Želim naprosto reći kako bi i za Srbiju i za region bilo dobro kada pitanje Kosova ne bi bilo alfa i omega politike Srbije, odnosno kada ta politika ne bi bila na najboljem putu da postane zarobljenik kosovskoga pitanja. Rekao sam mnogo puta do sada da niko niti može, niti treba da tera Srbiju da prizna nezavisno Kosovo. To je stvar službenog Beograda. Ali, rekao sam i to da će se s vremenom, hteo to neko ili ne, nametnuti potreba da se uspostavi komunikacija između Srbije i Kosova, i zbog Srba koji žive na Kosovu", rekao je Mesić "Blicu".

2024 © - Vesti online