Nedelja 23.01.2011.
15:12 >> 15:17h
Politika

Zukorlićev nacionalni kalendar Bošnjaka - Mesečno po jedan genocid

Godina 2011. u nacionalnom kalendaru Bošnjaka

"Ovakvo bogatstvo, kad bi se prodavalo, bilo bi preskupo, pa niko ne bi mogao da ga kupi. Zato će moći da se dobije samo besplatno i bilo bi dobro da ovaj kalendar dobije svaka bošnjačka kuća", rekao je na promociji nacionalnog kalendara Bošnjaka glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić.

Kalendar podseća na mnoge druge zidne kalendare. Za svaki mesec ima po jedan list, sa fotografijom neke bošnjačke znamenitosti. Tu su fotografije Gazi Isa-begove džamije iz Novog Pazara, ostaci džamije u Nikšiću, Sahat-kula u Pljevljima... Povodom 550 godina od prvog pisanog spomena Novog Pazara (1461), godina 2011. proglašena je za godinu osnivača Skoplja, Novog Pazara i Sarajeva Gazi Isa-bega Isakovića.

Kalendar sem datuma i dana sadrži i vreme muslimanskih molitvi (koje se pomera u zavisnosti od dužine dana). Za svaki mesec izdvojeni su značajni datumi i godišnjice iz istorije Bošnjaka. Na primer, 19. januara je 62. godišnjica osuđujuće presude u "montiranom" procesu sandžačkim Mladim muslimanima, a 21. januara godišnjica streljanja Bošnjaka novopazarskog kraja 1945. godine na Hadžetu.

Među značajne datume uvršten je 27. februar u znak obeležavanja zločina u Štrpcima, 27. marta je Dan jedinstva Islamske zajednice u Srbiji, u aprilu se navršava 300 godina od kada je crnogorski vladika Danilo Petrović predvodio crnogorske "krvoloke" u pokolju na Bošnjake Podgorice, Kolašina i Nikšića, ili kako je Njegoš to nazvao "istraga poturica"...

Kalendar podseća i na 11. jul i Srebrenicu. Takođe, stranice kalendara podsećaju da mesec posta ramazan, koji ove godine počinje 1. avgusta, da je Ramazanski bajram 30. avgusta, a 6. novembra Kurban-bajram. Uporedo sa datumima verskih praznika i onima koji se odnose na dalju istoriju ima i onih novijih, pa je u ovom kalendaru 6. jun 2010, kada su održani izbori za Bošnjačko nacionalno veće, na kojima je BKZ osvojio najviše glasova, označen kao dan Bošnjačke kulturne revolucije. Svoje mesto u kalendaru našao je i 18. decembar, datum osnivanja BKZ-a ali i nove političke stranke, Bošnjačke demokratske zajednice (BDZ).

"Bošnjačka kulturna zajednica, kao garant i čuvar nacionalnog identiteta Bošnjaka, upustila se u projekat izrade ovog kalendara kako bi nadomestila prazninu zvaničnih udžbenika nacionalne istorije i grupe nacionalnih predmeta u školama", kazao je Salahudin Fetić, sekretar BKZ-a.

Predsednik Izvršnog odbora Bošnjačkog nacionalnog veća Samir Tandir primećuje da nema nijednog meseca u godini u kojem se "nije desio neki genocid i stradanje Bošnjaka".

"Ali, i pored stradanja Bošnjaka, nema meseca u kojem nije bilo osnivanja novih institucija i organizacija koje su pokretač i garant da su Bošnjaci rešeni da opstanu na ovim prostorima", objašnjava Tandir.

Glavni muftija Muamer Zukorlić je pozvao sponzore da pomognu BKZ-u da doštampa još kalendara kako bi stigli u svaku kuću.

"Preporučio bih Bošnjačkoj kulturnoj zajednici da posle ovog kalendara uradi jedan priručnik, knjižicu, sa ovom tematikom, sa najznačajnijim datumima i sa više podataka o svakom događaju. Pošto nam isteruju veroučitelje, ne daju nam da program obrazovanja u skladu sa zakonom primenimo u školama, moramo pribeći alternativnim metodama i dokazati da će takav jedan naš priručnik biti jači od svih njihovih školskih ustanova. Mi moramo svakom bošnjačkom detetu uručiti takav priručnik besplatno, jer to su stvari koje naš narod i naša deca moraju dobiti", poručio je Zukorlić.

2024 © - Vesti online