Nedelja 23.01.2011.
12:49
Beta

Tunis: Demonstranti iz unutrašnjosti stigli u glavni grad

"Krenuli smo iz Mencel Buazaina, Sidi Buzida i Regeba da bi zbacili poslednje ostatke diktature", objasnio je starac obavijen zastavom Tunisa, novinaru Frans presa.

Demonstranti su stigli u grad oko sedam časova i zaputili se ka glavnoj aveniji u kojoj se svakodnevno odvijaju protesti, da bi se smestili ispred zgrade ministarstva unutrašnjih poslova noseći portret Muhameda Buazizia.

Stigli iz celog Tunisa da ruše diktatore

Buazizi, mladi prodavac voća, iz protesta se zapalio 17. decembra što je pokrenulo nemire koji će mesec dana kasnije dovesti do obaranja režima.

Ulice glavnog grada svakodnevno su pune demonstranata koji zahtevaju da članovi starog režima napuste ključne pozicije u prelaznoj vladi formiranoj u ponedeljak.

"Karavan oslobođenja", trebao je da stigne u Tunis tek za nekoliko dana ali je proces ubrzan jer prema rečima demonstranata "nema vremena za gubljenje, vlada se mora srušiti".

Demonstranti su počeli okupljanje u Mencel Buazainu 280 kilometara južno od prestonice u subotu da bi im se pridružili demonstranti i iz drgih mesta i formirali šarenu kolonu, automobila, kamiona, i motora.

Događaj je prema rečima aktera počeo spontano, a u njemu učestvuje veliki broj mladih kojima su se pridružili borci za ljudska prava i sindikalni aktivisti.

2024 © - Vesti online