Nedelja 29.11.2009.
21:11
Vestionline

Dubite na glavi za bolji rad mozga

Poznavaoci tajni drevnog istočnjačkog učenja o zdravlju tvrde da se, čim se uspravio i počeo da razmišlja, homo sapiens definitivno odvojio od životinjske vrste, ali je sebi, s druge strane, natovario mnoge zdravstvene probleme.

Nemački jogi majstor Dajtmar Dorbant tvrdi da je, pre svega, nastao problem sa venskom cirkulacijom koja je uspravnim položajem prisiljena da savladava gravitaciju, odnosno zavisi od mišićnog rada.

To još dobro funkcioniše kod ljudi koji se dovoljno kreću, ali za intelektualce i ljude koji previše sede, stezanje mišića je nedovoljno za normalnu brzinu protoka krvi, što uzrokuje skupljanje venozne krvi u nogama i slabu cirkulaciju u abdomenu.

Takođe, cirkulacija je otežana i u arterijama, posebno prema mozgu koji, kao veliki potrošač kiseonika, ima potrebu za dodatnim prilivom krvi.

Posle evolucionog uspravljanja počeli su još neki problemi. Na primer, kod četveronožnih životinja organi trbušne duplje se ne spuštaju. Međutim, čovekovo uspravno držanje, u kombinaciji sa oslabljenom trbušnom muskulaturom, uzrok je "spuštenih” bubrega, želuca, creva itd. što može izazvati teške poremećaje.

Za početak, probajte ovako
Zbog svega toga, neki praktičari joge tvrde da su redovnim vežbanjem stoja na glavi ili sveće (uz vežbe za jačanje stomačnih mišića), uspeli da izbegnu operacije zbog spuštenih organa koje su bile neophodne.

Jogi lekari tvrde da se ispiranjem mozga velikom količinom krvi poboljšavaju sve funkcije mozga, a vežba stoja na glavi odavno je proglašena „kraljicom svih vežbi“. 

2024 © - Vesti online