Nedelja 23.01.2011.
05:50
Politika

Šutanovac: Vojska nam donela 750 miliona dolara

Šutanovac: Vojna industrija od 750 miliona dolara
 


Istakavši da u sedam fabrika namenske industrije radi oko 9.000 ljudi, Šutanovac je, u intervjuu "Politici", naveo da je 2007. godine izvoz bio vredan 75 miliona dolara, da bi prošle godine dostigao 247 miliona dolara i dodao da su u postupku novi izvozni poslovi.
 

"U postupku smo za izvoz u vrednosti od oko 50 miliona dolara, a ugovoren je izvoz u vrednosti od preko 400 miliona dolara", rekao je on i naveo da je ugovor potpisan, stupio je na snagu i sada treba da krene realizacija, a odnosi se na izgradnju tri fabrike na severu Afrike.
 

Ukupno gledajući, "to sve je oko 1,2 milijarde američkih dolara ugovorenih poslova u mom mandatu, odnosno to je ono što sam ja i obećao", kaže Šutanovac.
 

Šutanovac je naglasio da u sedam fabrika namenske industrije trenutno radi oko 9.000 ljudi, što stalno, što povremeno.
 

"Od 2007. godine do danas zaposlili smo oko 3.000 novih radnika. U tom periodu socijalni program je uzelo ili je u penziju otišlo oko 2.000 radnika, što je pozitivno izmenilo kvalifikacionu i starosnu strukturu zaposlenih", naveo je on.
 

Ministar je naveo da je tokom protekle četiri godine u modernizaciju fabrika namenske uloženo 29 miliona evra, a procene su da još treba uložiti 45 miliona evra u naredne tri godine.
 

"Ministarstvo odbrane planira da u ovoj godini u namensku industriju Srbije investira 15 miliona evra, da fabrike opremimo najmodernijim mašinama, a one će nam tu investiciju vraćati kroz isporuke naoružanja i vojne opreme", rekao je on.

2024 © - Vesti online