Subota 22.01.2011.
21:17
Beta, Srna

KPS preuzeo granicu sa Makedonijom

Zamenik šefa Euleksa Andi Sparks, komandant Kfora Erhard Biler, šefica makedonske diplomatije Gordana Jankulovska i privremeni ministar policije Kosmeta Bajram Redžepi
 

Komandant Kfora Erhard Biler rekao je da je prenošenje te odgovornosti "pozitivan događaj u oblasti bezbednosti".

"Ovo je pozitivan događaj, ali Kfor će ostati privržen garantovanju bezbednosti na Kosmetu. Nastavićemo bliske kontakte sa policijom Kosmeta i Euleskom što se tiče pitanja granica. Učinićemo sve kako bismo podržavali policiju Kosmeta i Euleks u izvršenju zadataka na granici", rekao je Biler tokom ceremonije predaje odgovornosti.

On je najavio da će se "ubrzo u nadležnost policije Kosmeta preneti i kontrola granice sa Crnom Gorom".

Biler je podsetio da je u aprilu prošle godine pripadnicima KPS-a predata odgovornost za nadzor granice sa Albanijom.

Privremeni ministar policije Kosmeta u ostavci Bajram Redžepi je obećao dobru saradnju sa Makedonijom "u borbi protiv raznih ilegalnih krijumčarenja što utiče i na unutrašnju bezbednost država".

Današnjoj ceremoniji prisustvovala je i ministarka unutrašnjih poslova Makedonije Gordana Jankulovska koja je ocenila da taj događaj predstavlja "poseban dan za Republiku Kosovo".

"Danas je poseban dan za Republiku Kosovo i Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova jer preuzimaju odgovornost o bezbednosti granica", rekla je Jankulovska.

2024 © - Vesti online