Subota 22.01.2011.
15:49
Vestionline

Neko ''skriva'' zločine nad Srbima

On je izrazio uverenje da Evropska unija neće dozvoliti da Hrvatska uđe u ovu integraciju bez da se zaista "uhvati u koštac" sa ratnim zločinima i iskrenom namerom da se ratni zločini razreše.

Hrvatska mora ozbiljno da se uhvati u koštac sa ratnim zločinima: Mario Mažić (desno)

"Čini mi se da u regionu Hrvatska i Crna Gora kaskaju što se tiče procesuiranja ratnih zločina i da najslabije stoje po tom pitanju. U BiH i Srbiji to prilično dobro funkcioniše", rekao je Mažić za "Glas Srpske".

On je istakao da bi hrvatske vlasti trebalo da pokrenu istragu s obzirom da je Vladimir Šeks bio na poziciji načelnika Kriznog štaba za područje Slavonije i Baranje u periodu kada su se događala teška kršenja ljudskih prava i ratni zločini na području Vukovara 1991. godine.

"Činjenica je da hrvatsko društvo u određenoj meri zanemaruje i ne odgovara adekvatno na počinjene ratne zločine. To je jedna loša politička poruka koja se šalje i koju dobijaju ljudi. Veoma je važno da Evropska unija vrlo ozbiljno motri šta se događa u Hrvatskoj", ocenio je Mažić.

On je istakao da je zabeležen značajan napredak kada je reč o bezbednosnoj situaciji Srba u Hrvatskoj u odnosu na prošla vremena, i dodao da generalno ne postoji veliki problem Srba koji žive u ovoj zemlji, ali da su problematični napadi tokom turističke sezone na one koji dolaze na hrvatsko primorje sa srpskim registracijama.

"Dešavaju se i napadi na Srbe koji žive u Hrvatskoj, u područjima oko Kistanja, širem području oko Knina i zaleđine Zadra, u kojem je izražen hrvatski nacionalizam. Imamo redovnu situaciju u kojoj dolazi do uništavanja spomenika, pravoslavnih grobalja, a sa druge strane imamo situaciju u kojoj se uništavaju i spomenici hrvatskim žrtvama. Sve je to rezultat provokacija i to je jedan začarani krug", dodao je Mažić.

2024 © - Vesti online